Evo još jednom samo na brzinu da se javim iz Pekinga.

cbd-beijing
Peking

Sve ide po propisu i protokolu kako su zamislili. Kina je i dalje mnogo velika tj veća od.... ma svega što baš znamo. Astronoma na ovoj Generalnoj skupštini IAU ima mnogo, a ima mnogo i planova.

Najavljuje se mnogo novih malih i velikih intrumentata u budućnosti, a sa njima će sigurno biti i važnmih otkrića.

GLVNI pokretač buduće astronomije je zasigurno radio astronomija sa ASKAP-om i MeerKAT-om pa samim tim i SKA-om. Onda ide gama astronomija i novi instrument koji će se praviti 2018. To je Veliki Čerenkov Infermetar, pa onda ALMA i tako to.

X-ray astronomi sve nade polaže u eROSITA-u. Optička astronomija ima bar 5-6 projekata za teleskpe od 20, 30, 100 metara! No šta će od svega biti - ko zna?

Generalno situacija u današnjoj astronomiji je kriminalana! Sve se radi na neodređeno vreme i budžet se uopšte ne zna. A ne zna se ni do kada će sredstva trajati. Hm? Ne znam ni sam šta će biti kad se izađe iz ove krize koja traje još od 2009. Do tada ko se kako snađe.

China Kineski zid

Bio sam i na Kineskom zidu. Kažu da se vidi sa Meseca što je obična dezinformacija jer je to NEMOGUĆE! Inače dugo sam razmišljao o tome zašto su postavljali taj zid. Da se odbrane od, kako sami kažu, ili da nekoga imprsioniraju. Ili iz nekog trećeg razloga? U svakom slučaj NISU uspeli ni oni baš kao ni drugi koji su gradili Berlinski, Sarajevski, Francuski (posle I rata prema Germaniji) ni bilo koji drugi zid.

Malo nas muči ovaj finansijski zid i to je to.

Vreme je ovde katastrofalno. Vlaga i smog nas ubiše. Sunce ne videsmo od prvog dana.

Malopre mi reče B. Smidt da je siguran da bolja vremena sigurno dolaze. Samo napred... Jedan od sledećih nobelovaca će biti i Srbin??!!!

Pozdrav


Pozdravi iz Pekinga

 

Miroslav Filipović
Author: Miroslav Filipović

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...