Beše to davno, još 2012. godine.

Mi smo se u ovo vreme u najveće pripremali za seriju predavanja o nazovi smaku sveta koji nam je išao u susret. A šta su oni radili? Jedan deo građana se spremao za dolazak na predavanje, a drugi deo za odlazak na Rtanj kako bi se spasili. Bilo kako bilo, preživesmo i taj smak sveta bez da smo trepnuli. Ovi iz amfiteatra PMF iz Niša su izašli sa novim saznanjima da od smaka sveta nema ništa, a ovi sa Rtnja su se spustili sa teglama koje su kupili od lokalnih meštana, u kojima se nalazi rtanjski vazduh... Zanimljivo je to što od tog poslednjeg smaka sveta, katastrofičari ne najaviše ni jedan više. Kao da su se razočarali u Nibiru ili u to što je po završetku 13. Baktuna 21.12.2012., pod veoma čudnim okolnostima, zamislete, počeo 14. Baktun merenja vremena po Majanskom kalendaru.

Ostavimo mi sad to po strani. Koga interesuje kako je bilo pre 8 godina, može da pročita Šta će biti sa nama 2012? i Šta će biti sa nama 2012? - II. Ovaj put, 21.12.2020. godine, nebeska mehanika nam zaista priređuje jedan zanimljiv događaj koji bi trebalo ispratiti. Naime, tog dana Sunce zalazi oko 15:58, a u tom trenutku, na oko 20iznad horizinra nalaziće se Jupiter i Saturn u konjukciji, na svega 5’ (00 05’) prividne međusobne udaljenosti. 

KonjunkcijaJS 1
Slika u većoj rezoluciji

U prevodu, biće toliko blizu da, sa odgovarajućim uvećanjem, u vidnom polju teleskopa se mogu posmatrati obe planete istovremeno.

U 17:10 njihova pozicija na nebu će biti vrlo nisko, na svega 10iznad horizonta, ako ako posmatrački uslovi budu dobri, i na toj visini se mogu gledati i snimati. To bi ujedno, najverovatnije, bio i poslednji momenat da se planete kako tako ulove jer svakim narednim minutom, kako tonu ka horizontu, biće sve slabije vidljive. 

KonjunkcijaJS 2
Slika u većoj rezoluciji

Već u 17:30 biće na oko 5iznad horizonta i ko tada uspe da ih ulovi, može smatrati to velikim uspehom. U 18:20 zalaze iza horizonta i tad prestaje bilo kakva mogućnost za njihovo dalje posmatranje. Zato moramo biti brzi i efikasni kako bismo ulovili ovaj nesvakidašnji događaj.

KonjunkcijaJS 3
Slika u većoj rezoluciji

Izvor:

Stelarium (print screen)

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković, spec.inž.geodez. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Miloš Bošković said More
  Čestitam i jedva čekam!! 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Sigurno je da će se u budućnosti... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Asteroid Bennu, ranije poznat pod brojem... 2 dana ranije
 • Miki said More
  @Dragan

  Pa tako nešto i rekoh, sva... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miki, sve stoji ali ne stoji to sa... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka