Astronautika: misije

pdf

TUNDRA
prvi ruski satelit za rano upozoravanje
serije „
Тундра ('Союз-2-1б')

Rusija već u orbiti ima prvog člana nove porodice satelita za rano upozoravanje “Тундра” sposobnog da munjevito detektuje lansiranje nuklearnih projektila. U utorak 17. novembra 2015., samo dan nakon terorističkog napada u Parizu, Aeronautičke odbrambene snage Rusije (VKO) lansirale su sa rampe №4(SK-4 ili 17П32-4) Zone 43kosmodroma Pleseck raketu “Союз2.1б“/“Фрегат-Мsa satelitom Тундра-11Л“ („Космос2510“). Sistem „Тундра“ ima zadatak da otkriva lansiranja balističkih projektila usmerenih protiv Rusije i da zamene zastareli sistem „Око-1“ iz sovjetskih vremena. Dva poslednja satelita „Око“ prestala su sa radom početkom ove godine.


tundra

UVOD

Još u vreme SSSR-a, Rusija je posedovala složen, razgranat i sofisticiran sistem za rano upozoravanje od nuklearnog napada. Kako su se pretnje po državu uvećavale, sistem se menjao i prilagođavao izazovima geopolitike. Donedavno je na braniku odbrane zemlje bio program “Oко” (iako unapređivan, ipak je bio iz sovjetskog doba!), koga su činile različite generacije satelita tipa “УС-KMO” (rus. Управляемый СпутникКонтиненты Моря Океаны; “Kontrolisani satelit za nadzor kontinenta, mora i okeana”) i „УС-K” (rus. Управляемый СпутникКонтинентальный; „Kontrolisani satelit za nadzor kontinenta“) koji su leteli na geostacionarnoj i visokoeliptičnim (Molnija) orbitama. Ti sateliti su korišćeni za idenifikovanje lansiranja balističkih projektila detektujući infracrveno zračenje iz njihovih motora i kao takvi predstavljali su komplementarni deo ostalih elemenata za rano upozoravanje, u koje su spadali radarski sistemi tipa Voronež, Darjal i Dnjepr. Informacije koje su pribavljali njihovi senzori bili su slati u A-135 antibalistički raketni sistem, koji je od 1995. godine branio Moskvu. Prvih 7 satelita prve generacije lansirano je 1975., dok su prvi sateliti druge generacije poleteli 1991. godine. Do 2012. lansirano je ukupno 101 satelit sistema “Oko”.


 

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(22 strane, 6,8 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  9 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  S obzirom kako teško ide sletanje na... 12 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Do spoljne granice Ortovog oblaka ima... 17 sati ranije
 • Goran Stanković said More
  Greška u tekstu: prečnik Sunčevog... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Mnogi astronomi tvrde da JVST ima... 1 dan ranije

Foto...