Astronautika: misije

pdf

LED I AZOTNA ATMOSFERA

NA PLUTONU

Pre dva dana NASA je objavila nove fotografije Plutona koje je “New Horizons” napravio tokom proleta pored planete patuljka i, kako je to već postalo normalno, slike izgledaju zapanjujuće.


LedPlutona

Kada se kosmička letilica nalazi na putovanju mora da se misli i o kosmičkom vremenu. Ona je neprestano izložena mlazevima zračenja sa Sunca, a ponekad, kada se dese iznenadne erupcije u koroni, smetnje na letilici mogu biti takve da se ona isključi i prebaci u sigurnosni režim (safe-mode).

Zato su prvi put u istoriji Nasini naučnici intenzivno pratili zbivanja u čitavom solarnom sistemu i napravili simulaciju stanja u blizini Plutona u vreme proletanja “New Horizonsa”. Jedan takav model, redovno apdejtovan, nazvan po sumerskom bogu vetra, Enlil, osmislio je Dusan Odstrcil, stručnjak za space weather u Goddardu. On je otkrio da je od januara do 14. jula bilo oko 120 koronskih erupcija na Suncu, čijim ubistvenim česticama je trebalo 6 meseci da stignu do Plutona. 


 

pluton atmosfera

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(19 strana, 2,28 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Liv said More
  ... 16 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 1 dan ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  2 dana ranije

Foto...