Astronautika: misije

pdf

LANSIRANA KOSMIČKA OPSERVATORIJA
„GEJA" (VS06)

ESA je 19. decembra u 8:12 po našem lansirala opservatoriju „Geja", jedan od najambicioznijih naučnih projekata poslednjih godina. „Geja" predstavlja autentičnog galaktičkog istraživača koji će proučavati milione zvezda u Mlečnom putu, ali i kosmičkog arheologa koji treba da rekonstruiše istoriju naše galaksije. Ukratko, to je mašina koja će uneti revoluciju u astronomska otkrića tokom sledeće decenije. „Geja" je odletela u orbitu sa rampe Sajuzovog lansirnog kompleksa (ELS, Ensemble de Lancement Soyouz) lociranog u Sinnamaryju u kosmičkom centru u Francuskoj Gijani. Bila je to misija sa oznakom VS06 (Vol Soyuz06)..


Geja-595

Glavni zadatak ove kosmičke opservatorije je da uz pomoć paralakse odredi boju, udaljenost i brzinu astronomskih objekata u Mlečnom putu, čime će stvoriti galaktičku 3D mapu dosad nedostignute preciznosti. Pozicije zvezda na nebu biće merene izuzetnom preciznošću i zahvaljujući kretanju Zemlje oko Sunca moći će da se utvrdi njihova udaljenost merenjem paralakse. „Gaia" (ili kako mi kažemo za grčku boginju Zemlje, Geja) – vršiće posmatranja oko hiljadu miliona zvezda – oko 1% zvezda u galaksiji (!) – vizuelne magnitude od 20 do 22. To će pomoću mnogo tačnijem utvrđivanju broja promenljivih zvezdi tipa cefeida, osnovnih elemenata za kalibrisanje skale udaljenosti u čitavom vidljivom kosmosu.

Takođe se očekuje da će putem astrometrije, radijalne brzine odn. tranzitne metode, „Geja" uspeti da otkrije najmanje sedma hiljada vansolarnih planeta (!), što je nekoliko puta više od Nasinog teleskopa „Kepler" . Takođe će precizno izmeriti orbite najmanje 200 hiljada asteroida i otkriti stotine hiljada novih malih tela solarnog sistema (kometa, asteroida i objekata Kajperovog pojasa). No to nije sve. Veruje se da će teleskop otkriti desetine hiljada braon i belih patuljaka, oko dvadeset hiljada supernovih i stotine hiljada kvazara.

gaja

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(23 strana, 3,34 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... Pre 48 minuta
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... Pre 56 minuta
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 1 sat ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije

Foto...