Astronautika: misije

kepler letjelica
Teleskop Kepler
kepler polje istrazivanja karta neba
Vidno polje Keplera

NASAin svemirski teleskop Kepler namijenjen istraživanju i otkriću planeta oko drugih zvijezda završio je svoju primarnu misiju koja je trajala tri i pol godine. Obzirom na njegovo odlično stanje i osigurane financije krenula je sekundarna misija s istim ciljem i zadacima koja će trajati naredne četiri godine.

Tijekom svog dosadašnjeg rada znanstvenici su analizom primljenih podataka potvrdili postojanje stotinjak tkz „Keplerovih exoplaneta“ a još je preko 2300 objekata na listi potencijalnih kandidata koji moraju proći provjere prije nego li se potvrdi da je zaista riječ o exoplanetama. Neki od tih exoplaneta veličinom odgovaraju našoj Zemlji i smješteni su u habitabilnom (nastanjivom) području oko svojih zvijezda što znači da su i potencijalne planete na kojima bi mogao postojati život u nekom obliku kakvog poznajemo i na Zemlji.

Nijedna od otkrivenih exoplaneta nije potpuno nalik Zemlji niti po dimenzijama, niti po udaljenosti od matične zvijezde, niti po vremenu ophoda oko iste no određene sličnosti postoje.

Kepler je opremljen iznimno složenim optoelektroničkim sustavom čije srce čini teleskop i specijalna ccd kamera. Tijekom cijelog radnog vijeka ovaj svemirski teleskop usmjeren je u jedno te isto područje neba i konstantno opaža preko 150.000 zvijezda u potrazi za tragovima planeta oko njih. To čini na način da se svake minute iznova mjeri sjaj zvijezda a male promjene istog s karakterističnim grafom pada sjaja zvijezde ukazuje da bi tu mogla postojati planeta koja je u svojoj orbiti oko zvijezde prilikom prolaska preko njezina diska uzrokovala kolebanja u sjajnosti same zvijezde. Taj se postupak traganja za exoplanetama zove metoda tranzita.

Kepler je lansiran 07. marta 2009. godine raketom Delta II s Cape Canaverala, a proizvela ga je tvrtka Bell Aerospace & Technologies. Masa mu je 1039 kg, opremljen je teleskopom od 0.95 m a kameru ukupne rezolucije od impozantnih 95 mpx čine ukupno 42 pojedinačna ccd senzora od kojih svaki ima rezoluciju 2200x1014 px.

 

 


O misiji KEPLER

 

Misija Kepler - amimacije

KEPLER - LOVAC NA PLANETE

Exoplanet i Kepler - Astronomski program za iPhone, iPod i iPad

755 vansolarnih planeta

Otkrivene dve planete veličine Zemlje!


Periodni sistem vansolarnih planeta  - Do sada otkrivene vansolarne planete poređane prema masi i mestu u odnosu na nastanjivu zonu.

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...