Astronautika: misije

Kliknite na ilustraciju
kepler_space_telescope_sm
Izgled teleskopaKepler
habitablezone_sm
Shemetski prikaz zone života, tu će Kepler pokušati pronaći novu Zemlju

Danas rano ujutro u 04:49 sati po našem vremenu s raketodroma Cape Canaveral na Floridi raketom Delta II uspješno je u Zemljino urbitu lansiran svemirski opservatorij Kepler. Pet stotina milijuna USD vrijedna misija u naredne će tri godine istraživati populaciju od preko 100.000 zvijezda u zviježđima Ris i Lira koji se nalaze ka Mliječnom putu (našoj galaksiji) u potrazi za novim ekstrasolarnim planetama, a jedan od glavnih ciljeva misije je - pronaći svijet nalik Zemlji.

Prema riječima Dr Edward Weilera iz odjela za znanstvene misije pri NASAi, ovdje nije riječ samo o znanstvenom projektu već o povijesnoj misiji traganja za planetama te, posredno, životom u svemiru. Krucijalno pitanje ljudske vrste "Jesmo li sami u svemiru", dobiti će nove odgovore, a astronomi pregršt novih podataka o planetarnim sustavima daleko od našeg Sunca.

Do danas je otkriveno 337 ekstrasolarnih planeta. Nitko ne može reći koliko će ih Kepler otkriti u narednim godinama, no njegova je misija koncipirana tako da opaža relativno mali dio neba, kako bi tijekom tri godine rada u više navrata mogao poskenirati izabrane zvijezde. Astronomi se nadaju kako će to omogućiti i otkrića planeta s periodom rotacije oko matične zvijezde reda veličine jedne Zemaljske godine! Na Kepleru je instaliran veliki teleskop promjera 0,95 m (primarno zrcalo 1.4 m) i specijalna kamera (najveća ikada izgrađena za potrebe svemiskih misija, od 95 mega pixela) što bi prema teorijskim proračunima trebalo biti dovoljno dobra oprema da se detektiraju svijetovi veličine Zemlje ali i još manji - poput Marsa. Veliko vidno polje obuhvaćeno na jednoj snimci dodatni je bonus uspješnosti projekta. Misija Kepler posebnu će pažnju posvetiti planetama drugih zvijezda koje se nalaze u takozvanom "životnom prostoru" (habitable zone), prostoru oko  matičnih zvijezda na kojem je moguć život sličan životu koji poznajemo na Zemlji. U takvom se području na površini planete voda nalazi u tekućem stanju, atmosfera je bogata kisikom, ugljikom..Takovi životni habitati sposobni su za razvoj i evoluciju života.

Kepler će opažati "podrhtavanje" i sjaj zvijezda prilikom opstrukcija od strane potencijalnih planeta, da se radi o osjetljivom poslu možda najbolje oslikava usporedba komarca i kamiona. Pojednostavljeno, Kepler ima za cilj  detektirati utjecaj udara komarca u vjetrobransko staklo kamiona pri frontalnom sudaru u punoj brzini.

Tijekom misije Kepler će surađivati s Corot-om, Spitzer-om te drugim teleskopima u svemiru i na Zemlji kako bi se međusobno upotpunjavali rezultati.

NASA i ESA planiraju u narednih desetak godina još dvije misije potrage za ekstrasolarnim planetama Terrestrial Planet Finder i Darwin. Nevelikoj letjelici, mase tek nešto više od 1000kg, predodređena je sjajna budućnost. Pričekajmo još koji dan ili tjedan do prvih rezultata, a oni bi zaista mogli bit fantastični.

 


Dodaj komentar