Astronautika: misije

Privatni kosmički brod "Dragon" je uspostavio radio-vezu sa Međunarodnom kosmičkom stanicom.

Dragon6x2

Juče izjutra (po vremenu u Srbiji) su na rastojanju od 177 kilometara od Kosmičke stanice dvokratno aktivirani raketni korekcioni motori "Dragona". U ranim popodnevnim časovima, "Dragon" je proleteo 2,4 kilometara ispod MKS. Sa ovog rastoajnja obavljena su dva ključna testa. Proveren je rad brodskog GPS sistema i uspostavljenja je radio-veza sa MKS pomoću komunikacionog sistema CUCU.

Stanica Stanica-crop
Mesto Kupole na Stanici Detalj sa fotografije slevo.

Astronauti sa MKS su uspeli da aktiviraju navigaciona svetla na "Dragona". Evropski astronaut Andre Kajpers je iz "Kupole" stanice video svetla "Dragona" i o tome odmah javio Kontroli leta u Hjustonu. To znači da ako tokom današnjeg spajanja nešto krene nepredvidivo, komanda o stopiranju operacija sa "Dragonom" može biti prosledjena i sa stanice.

Cupola U Kupoli

Izvesno vreme, brod je leteo u slobodnom (pasivnom) režimu, posle čega su aktivirani raketni motori i brod je krenuo dalje od stanice.

Danas (25. maj) brod "Dragon" će ponovo prići MKS. Operacija susreta će proteći u nekoliko etapa. 
Prvo će brod dospeti na 1,4 kilometara od MKS. Ako NASA odobri nastavak operacija, jedan čas kasnije "Dragon" će se približiti na 250 metara ispod MKS.

Onda će obaviti seriju manevara u cilju finalnih provera sistema broda. Ako NASA bude zadovoljna sa rezultatima ovih operacija, "Dragonu" će biti dozvoljeno da obavi finalno približavanje stanici do rastojanja od deset metara.

Ako sve bude išlo po planu, u 14:07 č astronaut Donald Petit će dohvatiti "Dragon" manipulatorom i spojiti ga sa modulom "Harmoni".

Već sledećeg dana, u subotu 26. maja motorima evropskog teretnog broda ATV-3 "Edoardo Amaldi" biće obavljena standardna korekcija orbite 400 tona teške Kosmičke stanice u čijem se sastavu nalazi 13 modula. Korekcija će trajati gotovo šest minuta. Orbita MKS će biti povećana za 1,5 km i iznosiće posle korekcije 399,3 km.

Brod "Dragon" će ostati spojen sa MKS do 31. maja.

Još o Dragonu

Značaj prvog privatnog kosmičkog broda!

Šta let prvog privatnog kosmičkog broda "Dragon" može značiti za globalne odnose u sferi kosmonautike? Nesmunjivo, na kosmičku scenu stupa novi igrač sa raketom-nosačem "Falkon-9" i kosmičkim brodom "Dragon" koji su vrlo konkurentni.

"Dragon" spreman za prvi susret sa Kosmičkom stanicom

Privatni kosmički brod "Dragon" koji je lansiran 22. maja sa Kejp Kanaverala, u četvrtak 24. maja u 9:47č (po vremenu u Srbiji prvi put) će se poći pored Medjunarodne kosmičke stanice (MKS). Očekuje se da će "Dragon" proleteti 2,5km ispod MKS.

Dragon uspešno lansiran u orbitu

Kalifornijska kompanija "Spejs X" (Space X) je 22. maja 2012. uspešno je lansirala kosmički brod "Dragon" u orbitu.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... Pre 44 minuta
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 7 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...