Astronautika: misije

Šta let prvog privatnog kosmičkog broda "Dragon" može značiti za globalne odnose u sferi kosmonautike? Nesmunjivo, na kosmičku scenu stupa novi igrač sa raketom-nosačem "Falkon-9" i kosmičkim brodom "Dragon" koji su vrlo konkurentni.


Kada posle nekoliko nadajmo se uspešnih misija "Dragon" postane pouzdana kosmička letelica, možemo očekivati vrlo agresivan nastup Ilona Maska na kosmičkom tržištu.

Mask najavljuje da njegov "Dragon" može poneti prve ljude u kosmos za manje od tri godine, već 2015. Cena je 20 miliona dolara po jednom mestu (u "Dragonu" može leteti do sedam astronauta). Za to vreme, NASA plaća Rusiji za jedno sedište u ruskom "Sajuzu" oko 60 miliona dolara.

falcon9LaunchPlatform_616

Iako su prednosti "Dragona" u odnosu na "Sajuz" nesumnjive (nosi daleko veći korisni teret u kosmos, sa MKS može da dostavi mnogo više od "Sajuza", može da nosi duplo više ljudi u orbitu, konačno reč je aparatu višekratne namene), teško je očekivati da će NASA odmah okrenuti ledja "Roskosmosu".

Dosadašnji kontrakt NASA-e i "Roskosmos" za let američkih astronauta do MKS na ruskim "Sajuzima" ističe krajem 2016., ali se očekuje da će biti produžen do 2020.

Medjutim, prodor jedne male američke privatne kompanije na kosmičko tržište, gde su decenijama neprikosnovene nacionalne kompanije i kosmičke agencije, sigurno će dovesti do značajnog obaranja cena usluga i popriličnih pretumbacija.

Budući da je cena lansiranja kilograma tereta do niske orbite pomoću "Falkon-9" oko 6,000 dolara (dok prevoz kilograma tereta do geostacionarne orbite košta oko 13,000 dolara), uz kompletnu cenu jednog lansiranja ove rakete-nosača izmedju 50 i 60 miliona dolara (!), što je duplo jeftinije od najjeftinijih lansera, mislim da će pojava "SpejsX" na kosmičkoj sceni naterati rukovodioce ruske, kineske i evropske kosmičke industrije da se dobro zamisle.

Još o Dragonu

 "Dragon" spreman za prvi susret sa Kosmičkom stanicom

Privatni kosmički brod "Dragon" koji je lansiran 22. maja sa Kejp Kanaverala, u četvrtak 24. maja u 9:47č (po vremenu u Srbiji prvi put) će se poći pored Medjunarodne kosmičke stanice (MKS). Očekuje se da će "Dragon" proleteti 2,5km ispod MKS.

Dragon uspešno lansiran u orbitu

Kalifornijska kompanija "Spejs X" (Space X) je 22. maja 2012. uspešno je lansirala kosmički brod "Dragon" u orbitu.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...