Astronautika: misije

st termo stit

Problemima i anomalijama pri slijetanju usprkos

Završena je svemirska saga oko sudbine američkog svemirskog broda Starliner. Rano jutros, četiri minute iza ponoći (subota, 07.IX 2024., po našem vremenu, UT+2) Boeingova problematična letjelica napustila je MKS te u bespilotnom režimu i krenula put pustinje White Sands u Novom Meksiku (SAD), ka tamošnjoj raketnoj vojnoj bazi. Šest sati kasnije, u 06:01:35 po našem vremenu (UT+2) potvrđeno je slijetanje . 

Slijetanje je bilo uspješno, a prethodilo mu je višemjesečno mukotrpno naprezanje inženjera kako bi daljinski napravili sve što je bilo moguće kako bi Starliner barem probao krenuti kući. Naizgled sve je prošlo OK, no to ni najmanje ne odgovara istini, uostalom jako je živo na PRESS konferenciji. Dok pišemo ovaj članak u tijeku je NASAina konferencija za medije na kojoj nema Boeingovih predstavnika! Steve Stich, voditelj NASAina Commercial Crew Programa izjavljuje kako je letjelica „dobro“ odradila posao odvajanja, ulaska u atmosferu te slijetanja, ali i dodaje.

Starliner-1 u narednim tjednima ide na detaljne inspekcije. Istovremeno radovi na novom brodu tipa Starliner-2 biti će zaustavljeni. „Sve dok ne pregledamo Starliner-1 te u cijelosti ne shvatimo zašto je došlo do anomalija kod više sustava letjelice, radovi na Starliner-2 neće se nastaviti.  Poprilično toga morati će se promijeniti prije novog lansiranja s ljudskom posadom.

st odvajanje od MKS

Ono što je jako znakovito, Stich je rekao kako je sada teško pričati o tome „što bi bilo kad bi bilo“, no kako je sada još više siguran u ispravnost NASAine odluke da se brod pokuša vratiti na Zemlju bez posade! „Donjeli smo ispravnu odluku da Butch i Suni (B. Wilmore i S. Williams, op.a.) ne lete u misiji povratka Starlinera na Zemlju“! 

Nekoliko sustava, uključujući termalnu zaštitu, glavne i manevarske raketne potisnike, računala navigacije i upravljanja, mnogobrojna senzorika, sustavi održanja života (!?) i drugi svoje zadaće odradili su na gornjim marginama sigurnosti. To nije prihvatljivo za brodove s ljudskom posadom. Već sada jasno je kako Starliner treba ozbiljnu reviziju. Troškovi će i nadalje rasti, vremenski rokovi do operativnosti ovog tipa svemirskog broda odužiti će se za najmanje godinu do dvije dana.

st slijetanje parametri

Nakon odvajanja od MKS, Starliner je prošao nebom Europe, gotovo točno i iznad Istre, produživši ka Bliskom istoku te dalje ka Indijskom oceanu i Australiji, Novom Zelandu, a onda Tihim oceanom prema američkom kontinentu. Izbor putanje nije slučajan! Sjetimo se kako se u Indijskom oceanu nalazi i „Nemo point“. Na tom se lokalitetu veće i velike svemirske letjelice kontrolirano  ruše u ocean kako se ne bi dogodilo da njihovi ostaci padnu na naseljena područja! Da se Starliner oteo kontroli, prejako zaronio u visoke slojeve atmosfere, njegovi bi ostaci pali u vode Indijskog oceana.

Amerikancima predstoji puno posla prije nego Starlineri postanu operativni svemirski brodovi. Previše je uloženo novaca i vremena u Boeingovu letjelicu da bi se od nje odustalo. Kroz koju godinu, kada se problemi riješe, Starliner ima šanse da postane pouzdan svemirski brod koji će ljude prevoziti u svemir i natrag desetljećima. Odiseja s Starlinerom-1 bila je odveć riskantna te ćemo se na kraju složiti s NASAinim šefom za programe pilotiranih svemirskih brodova; Dobro je da se odustalo od povratka astronauta u Starlineru na Zemlju.

st po slijetanju

Agonija u svemiru tek počinje

 


Komentari

  • Baki said More
    Uvek pravi odabir aktuelnih tekstova.... 4 sati ranije
  • Trbulja said More
    Puno hvala na odličnom tekstu i... 2 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Inače, vrlo detaljni pregled raznih... 3 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Zakuvava se žestoko: Sad već ima... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ne može biti nerešeno: merenja će se... 3 dana ranije

Foto...