Astronautika: misije

Došlo je vreme neprofesionalnih astronauta. Pruža se prilika svakome, pa i vama, barem teoretski, da odletite do Meseca i nazad na Zemlju. Japanski milijarder traži osam dobrovoljaca koji bi s njim leteli do Meseca svemirskim brodom Staršip.

Iusaku Maezava, preduzetnik i kolekcionar umetničkih dela koji je osnovao mrežni modni biznis Zozo, koga je 2019. god. prodao SoftBanci za 900 miliona dolara, 2018. god. kupio je prava da bude prvi lunarni turista SpaceXa.

„Biće potrebno tri dana da se dođe do Meseca, okrene oko njega i tri dana za povratak.“, rekao je Maezava u video snimku od pre dva dana.

Prijave su do 14. marta ove godine (ovde), a početne provere počinju ubrzo nakon toga. Završni intervjui i lekarski pregledi treba da se zavše do kraja maja.

1

Umetnička predstava leta Staršipa oko Meseca. Izvor: SpaceX.

Misija leta oko Meseca i nazad, nazvana dearMoon (dragiMeseče), zakazana je za 2023. godinu na SpaceXovom Staršipu. Staršip je još uvek u ranoj fazi testiranja (o čemu redovno pišemo) tako da su dva probna leta završena sletanjem uz eksploziju sa potpunim uništenjem. Pogledajte ovde i ovde. Nemojte da vas eksplozije odvrate od prijavljivanja. Izvršini direktor SpaceXa, Ilon Mask kaže da je uveren da će raketa biti spremna za dve godine (mada on neće leteti). Zaista bi bilo fantastično da neko od naših ljudi, posle Marsa, stigne i do Meseca. Maezava je jasno rekao da će kandidati biti iz svih krajeva sveta.

Na svemirskom brodu biće 10 do 12 ljudi, od kojih je osam (bez Osmog) putnika. „Nadam se da ćemo zajedno moći da napravimo zabavno putovanje“, rekao je Maezava.

2

Iusaku Maezava na ramenima Ilona Maska. Dobitna kombinacija za let do Meseca.

Maezava je rekao da postoje dva ključna kriterijuma za one koji žele sa njim da lete u svemir: spremnost da se stvori bolje društvo i spremnost da se podrže drugi, uključujući članove posade, u njihovim težnjama. „Ta dva kriterijuma biće ključna pri odabiru osam članova posade“, rekao je. Naizgled laki kriterijumi, ali očigledno pružaju prostor za brzu eliminaciju kandidata.

Maezava u tom letu najviše od svega želi da stigne sa druge strane Meseca, da bi potom mogao da prisustvuje izlasku Zemlje iza horizonta Meseca.

3

Pogled na izlazak Zemlje iza horizonta Meseca. Ovaj prizor japanski biznismen želi da vidi više od svega.

https://www.youtube.com/watch?v=h_L3wLmrMuA


Komentari

 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 6 sati ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 2 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 3 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 3 dana ranije

Foto...