Astronautika: misije

Juče je bio vrlo zanimljiv razgovor, zapravo pravo predavanje Srđana Penjivraga na temu SpaceX, savremene astronautike, o tome kakve su mogućnosti za dalji razvoj astronautike, kakve mogućnosti pružaju nove rakete nosači, kakvi su planovi za odlazak na Mesec i dalje na Mars i kada, ali i zašto je Americi toliko važan ovaj let.


Snimak prenosa. U razgovoru su, sem glavnog komentatora Srđana Penjivraga (Zrenjanin), učestvovali i: prof. dr Dragan Gajić, (Niš), dr Milan Miloševič, (Niš), prof. dr Dušan Mrđa, (Novi Sad) i Aleksandar Zorkić (Novi Sad).

U slučaju neuspeha SAD će se naći u teškom položaju što se astronautike tiče. Pa i ceo svet. Postoje američke kompanije koje takođe reflektuju na letova u svemir sa ljudskom posadom, samo sve, sem SpaceX, se nalaze u velikim problemima. Pa i ruski Sojuzi se suočavaju sa nekim teškoćama, a Kini treba još desetak godina da dostignu takmace. I tako dalje, sve je to jako zanimljivo. 

Prenos 1

Ovaj deo naše emisije bio je maestralan i profesionalan i duboko sam uveren da nigde u svetu nije bilo kvalitetnijih informacija i komentara. Naravno, Nasa i američki komentatori su na izvoru informacija, mogu da dođu do najviših zvaničnika, imaju neposredan uvid u zbivanja, mogu da zađu u svaki ili skoro svaki kutak i Nase i SpaceX-a, imaju resurse, infrastrukturu, perfektnu tehniku i bogato iskustvo u prenosu velikih događaja i komentatore visokih stručnjaka širom sveta itd. ali ova naša emisija je bila na našem jeziku i razgovor se vodio prema interesovanjima naših gledalaca. A odgovorili smo i na neka njihova pitanja. Ukratko, bilo je toliko zanimljivo slušati Penjivraga – da čitavih deset minuta nismo bili svesni da je lansiranje zapravo otkazano!

Neki gledaoci su to primetili i u porukama javljali, ali…. Ali trebalo je to ipak proveriti, a mi smo se svi zaneli u priču 😊

Prenos 2

Osnovna primedba gledalaca i dalje stoji. Naši snimci nisu kvalitetni, ali to  za sad ne možemo da popravimo. Slike učesnika razgovora snimaju se integrisanim kamenicama – bolje nemamo. Ali se nadamo da smo zanimljivim razgovorom i pregrštom informacija to nekako nadoknadili.

STATISTIKA

Prema statistici Youtube naš snimak u celosti ili delimično je pogledalo preko 1000 gledalaca. To nije sve. Evo šta je zabeležio Milan Milšević koji je rukovodio našim prenosom:

Facebook stanica Astronomski magazin: 1700 pregleda (13 šerovanja, 11 komentara, 69 lajkova, 6050 prikaza  najave videa)

FB Svet nauke 640 pregleda (6 šerova, 10 komentara, 39 lajkova, 1980 prikaza najave). Sve to do sada!

Bili bismo zadovoljni i manjim brojem gledalaca, ali ovaj dostignuti broj svakako nas obavezuje da prenos ponovimo i u subotu za kada je zakazan drugi pokušaj lansiranja. Prenos će započeti uveče, a o detaljima ćemo blagovremeno izdati saopštenje.

Da dodam još, iako je to već verovatno sima poznato, let je otkazan zbog loših vremenskih uslova. Nadajmo se da će sledeći pokušaj biti uspešan. 


Prenos lansiranja Falkon 9

Vežite se – Polijećemo

SpaceX i Nasa uskoro lansiraju ljudsku posadu u svemir!

SpaceX


 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...