Astronautika: misije

Mali izraelski lender nije uspeo da se meko i bezbedno spusti na Mesec.

spaceil lander

Šteta nisu uspeli, ali i ovo što je su Izraelci učinili ipak je maestralno. Dakle, mala, izraelska letelica izbačena je u svemir kao sporedan teret rakete Falcon 9, nakon čega je dalje ka Mesecu nastavila sama. Posle nekoliko nedelja ušla je u orbitu oko Meseca i danas je trebalo da se meko spusti na naš prirodni satelit. Sve je krenulo po planu, ali onda je komunikacija prekinuta, izgubila se telemetrija, ponovo se uspostvila... uglavnom retromotori su zakazali, ugao sletanja suviše oštar, brzina veća nego što je trebalo, letelica se razbila. 

Ipak bio je ovo sjajan poduhvat i Izraelci su s pravom ponosni. Njihov predsednik je poručio jednostano: Pokušajte ponovo!

A to će sigurno i učiniti.

Glavni inženjer je izjavio: "Stigli smona Mesec, ma da ne onako kako smo priželjkivali!"

landing1

landing2

landing3

Izraelski vasionski brod napravio prvi selfi

SpaceX ispalio prvi izraelski Mesečev lender

Izraelski rover ide na Mjesec

Izraelski lender spreman za lansiranje na Mesec!misije


Komentari   

Drago D
+2 #3 Drago D 12-04-2019 21:50
Dragante, Kinezi su malo škrti u informacijama.

U petak su i lender i rover ponovo uspavani. Rover 'Yutu' je do sada prevalio 178,9 metara i treba da se probudi 28. aprila. Sutradan će se probuditi i lender. Agencija kaže da su ok. Temperatura na 'onoj' strani pada na -190 stepeni, što je niže nego što je izmereno na 'našoj' strani.
dragant
+1 #2 dragant 12-04-2019 12:12
Stvarno šteta što nije uspeo, posebno što je bilo predviđeno da ako ostane dovoljno goriva, nakon sletanja, poleti sa Meseca i sleti na drugu lokaciju. Zanimljivo je da je došlo i do prekida telekomunikacij e sa satelitom i do otkaza retropogona. Verovatno je otkaz ili pre nekontrolisan rad retropogona poremetio orijentaciju letilice ili joj čak dao nekontrolisano kretanje/obrtan je što je onemogućilo usmerenu komunikaciju sa Zemljom.

Na primeru ove male letilice vidimo koliko je težak poduhvat sleteti meko na Mesec. Setim se da je prva ruska letilica koja je dosegla Mesec 1959. god., Luna 2, sletela ali tvrdo, tj. razbila se. Tek posle 7 godina je usledilo prvo meko spuštanje, Luna 9. Isto su prošli i Ameri. Sa Rendžerom 4 su dosegli Mesec (1962. god.), ali se razbio da bi se kao i Rusi tek 1966. god. prvi put uspešno meko spustili. Tim pre možemo da se divimo Kinezima na njihovom programu Change i sletanju na dalju stranu Meseca. Mada nije jasno šta se dešava sa Change 4 i roverom. Bilo je rečeno, čeka se da prođe mesečava noć, ali posle toga ništa. Kao da su se smrzli u mesečvoj noći.
Drago D
+3 #1 Drago D 12-04-2019 08:29
Veliki uspeh, nema šta. Biti danas četvrti u razredu pa te svi tapšu po leđima, a kamoli na Mesecu! Izrael je mali i kosmički gledano bez reputacije, ali 'uz malu pomoć prijatelja' mogu, eto, da stignu i na Mesec.
Gladao sam prenos i za sada nema detaljnih izveštaja a mene baš interesuje taj tehnički deo - šta je zapelo. Zman samo da je verovatno problem izbio oko kočionog motora. On je računarski spojen sa senzorima za orijentaciju, laserskim visinomerom, žiroskopima itd. i softver mora da se izbori sa svom silom podataka... Zato se i kaže 'zemlja ima iskustva u tim stvarima' ili nema...
Najsmešnija mi je bila izjava direktora misije koji je na kraju dao izjavu za Natanjahua i TV: Sleteli smo na Mesec, mada ne baš na načina na koji smo mi priželjkivali.. . hahaha

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži