Astronautika: misije

Prije dvanaest godina Google Lunar X Prize započeo je lucidnu priču o osvajanju Mjeseca „iz garaže“.

spaceil 13

Većina ondašnjih kritičara i poznavatelji astronautike bili su više nego skeptični prema ovom (preteškom) izazovu. Laici su mogućnost slijetanja nekog „garažnog artefakta“ na Mjesečevo tlo gledali i rezonirali s neskrivenim podsmjehom. Budimo pošteni, tada je to zaista i bilo van pameti. Godine su prolazile, timovi otpadali iz natjecanja no nekolicina njih je krenula na „put bez povratka“. U konačnici direktno ili indirektno stvorene su male laboratorije i ispitni centri diljem svijeta, stvorena su lansirna postrojenja i rakete, kontrolni centri, sramežljivi landeri i roveri krenuli su na svoje manje ili više uspješne ovozemaljske i medijske odiseje. 

Deset godina nakon postavljanja izazova GLXP je završio (bar onaj dio koji se doticao nagradnog fonda), nitko od timova uključujući i pet pobjednika – finalista nije uspio poslati „nešto“ ka odnosno na Mjesec. Oni koji su „zaglibili“ u ostvarenje sna da pošalju lander i rover na Mjesec tu nisu stali. Projekti se kod nekolicine timova i dalje kreću ka svom cilju, uključujući i onaj naš - hrvatski. 

spaceil 12

U ovom trenutku najdalje je otišao Space IL iz Izraela. Njihov lander „Beresheet“ poletjeti će (kao sekundarni korisni teret) na gotovo tromjesečni put ka našem prirodnom satelitu privatnom raketom Falcon 9 SpaceX-a 19. februara. Bude li sve po planu u aprilu će se meko spustiti na regolit u području Mare Serentitas. 

Beresheet će tako priskrbiti Izraelu ponosnu titulu četvrte zemlje svijeta koja je uspjela stići na Mjesec, poslje SSSR (Rusije), SAD i Kine. Treba reći kako je iza Izraelaca stala cijela država, veliki novci, vrhunske tvrtke i ljudski korpus. Njihov lander ima masu od 585kg, promjer mu je nepuna dva metra a visina od tla metar i pol. Njegov je očekivani radni vijek na Mjesecu vrlo kratak poradi nedostatka termoregulacije te će ubrzo nastupiti pregrijavanje komponenti a time i kraj misije. 

Tko bi samo i pomislio da je ovako nešto moguće prije samo desetak godina...

spaceil 14

Izraelski lender spreman za lansiranje na Mesec!


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 18 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 19 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 20 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...