Astronautika: misije

pdf

EVROPSKA EKSPEDICIJA

ROSETTA

rosettaDD

Pre tačno 14 godina ESA je pokrenula jednu misiju koja je bacila u zasenak sve tadašnje kosmičke projekte. Zadatak je izazivao vrtoglavicu: posle niza gravitacionih manevara, trebalo je posle 10 godina leta(!) sustići dolazeću kometu, ući u orbitu oko nje i zajedno sa njom obleteti oko Sunca! Da stvar bude 'gora', letilica je trebalo da u jednom trenutku pošalje na kometu 100 kg težak lender sa čak 10 instrumenata! Očekivanja su bila ogromna a iskustvo skromno – na strani naučnika je bila jedino tehnologija i genijalnost naučnika i saradnika. Na kraju, misija je trajala čitavih 12,5 godina. Ocenjena je kao uspešna, iako je lender nesrećno pao i ostao trajno zaglavljen među stenama ali je zato sonda, obavivši sve zadatke, na kraju mimo svakog plana, spuštena meko na kometu! Kakav romantičan kraj! Svi su pogodili – pričam o misiji 'Rosetta'.

Priča je namenjena samo kosmo-tehno-manijacima, koji smatraju da se, što reče Gete, istina ogleda u malim ogledalima! Pripremite se jer je priča duga i prepuna tehničkih detalja koji su pravi odraz složenosti ove komplikovane misije. Ostalima savetujem da se ne zamaraju nego nek' samo eventualno pregledaju slike.

rosettaDD 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(101 strana, 12,9 MB)
download

pdf

kometa

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Baki said More
  Prvorodne crne rupe, koje su se pojavili... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prava tema. Program ASPTRE trebalo bi da... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Liv wrote:
  Postoji li slican kamp jos negde na...
  4 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Sveta 4
  "Pa i nije dat odgovor na... 4 dana ranije
 • Liv said More
  Postoji li slican kamp jos negde na... 4 dana ranije

Foto...