Astronautika: misije

"Cassinijeva" slika za zbogom kruna je ogromnog doprinosa istraživanju Saturna.

cps1
"Cassinijeva" poslednja fotografija u monohromu i u prirodnoj boji.

"Cassini" nam već deceniju prikazuje jedan svet potpuno različit od našeg. Kamere Nasinog broda su nam pokazale propelere u prstenovima Saturna, a sneška na jednom zaleđenom mesecu i našu rodnu planetu daleko odatle. Danas je "Cassini" uronio u Saturnovu atmosferu, ali je ipak uspeo da pošalje poslednju fotografiju pre nego što je uništen.

Slika prikazuje noćnu stranu planete osvetljenu svetlošću prstenova i prikazuje lokakicu u koju će sonda uleteti par sati kasnije. "Cassini" je snimio sliku sa udaljenosti od 634.000 km. Sonda je nastavila da šalje telemetriju i naučne podatke kao što je to radila godinama pre toga.

Nekoliko sati pre nego što je izgoreo, "Cassini" je okrenuo infracrvenu kameru ka Saturnu i snimio tačku ka kojoj se uputio. NASA veruje da je taj krug na sledećoj slici mesto kraja sonde na planeti koju je toliko dugo ispitivala.

cps2

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...