Astronautika: misije

cassini dudl
Gugl je ovim povodom postavio svoj novi dudl.

Misija Kasini se lagano približava svom kraju i to na maestralan način. Letelica je danas započela seriju od 22 orbite koje je vode u prostor između magičnih Saturnovih prstenova i same planete, sve bliže i bliže Saturnovoj atmosferi.

Cassini Proximals HiRes02 vB

Putanje Kasinija tokom prolaza između prstenova i planete (ilustracija NASA/JPL)

GrandFinale Corridor TopView RevA 1

Na gornjoj ilustraciji plavim su obeležene putanje prolaza orbitera pored Saturna. Crvena putanja je i poslednja koju će Kasini napraviti pre nego što zauvek uroni u atmosferu gigantske planete.

Na kraju svoje misije Kasini će na Zemlju poslati dragocene podatke koji će naučnicima pomoći da preciznije izmere ukupnu masu Saturnovih prstenova, ali i da bolje razumeju genezu formiranja planeta Sunčevog sistema.

Prostor između prstenova i planete do sada nije bio istražen i naučnici samo pretpostavljaju kakva je njegova priroda. Očekuje se da se u njemu nalazi fine čestice ne veće od čestice dima. Ipak, iz predostrožnosti Kasini će u ovaj prostor zaroniti okrenut svojom četiri metra širokom disk antenom tako da će ona u ovom manevru poslužiti kao svojevrstan štit kako bi se telo letelice što više zaštitilo od eventualno većih tela, ukoliko ih ipak tamo ima. Podaci koji se tokom tog prolaza prikupe poslužiće za precizno utvrđivanje veličine i gustine prisutnih čestica, a što će se potom koristiti za sledeće prolaze. Zbog ovako postavljene antene Kasini će jedno vreme morati da prekine svaki kontakt sa Zemljom.

CGF STILL 00032.0

Ilustracija Nasinog umetnika koja prikazuje prolaz Kasinija ispod prstenova.

Trenuto (u vreme pisanja ovog članka) Kasini se nalazi na oko 170 hiljada kilometara od površine Saturna. Njegova brzina je preko 70 hiljada kilometara na čas u odnosu na Satrun i blizu 40 hiljada kilometara na čas u odnosu na Zemlju. Od početka misije prošlo je 19 godina i šest meseci. U orbiti oko Saturna letelica je provela nešto manje od 13 godina. Kraj misije biće 15. septembra ove godine.

Pogled na Zemlju kroz Saturnove prstenove

Najdetaljnije fotografije Saturnovih prstenova

Saturnovi prstenovi - krunski nakit

KASINI - počeci misije


Komentari

 • dragant said More
  Naučnici su otkrili da se svemir širi... 15 sati ranije
 • toddor said More
  Ono što meni nije jasno je sledeće:... 1 dan ranije
 • selena said More
  Zapravo prijava traje tokom cele godine!... 1 dan ranije
 • Duca said More
  Eh lepo... kada će biti prijavljivanje... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Osim toga što nestaje noćno nebo,... 2 dana ranije

Foto...