Astronautika: misije

pdf

Lansiranje teretnog broda „Прогресс MC-02“
(„Со
юз-2.1a“)

Ruska državna korporacija Роскосмос lansirala je 31. marta 2016. u 16:23:58 UTC automatski teretni brod MS-02 (№432), odn. 63P po NASA klasifikaciji, sa rampe Broj 6 (ПУ-6, 17П32-6) Zone 31 kosmodroma Bajkonur. „Прогресс MС-02“ je u Ekspediciji 47 odneo na Međunarodnu orbitnu stanicu (ISS) teret težine 2.436 kg, uključujući i nanosatelit ТПУ 120 „Томск“ koji će biti lansiran sa stanice. Početna orbita je imala dimenzije 261×267 km i nagib 51,66°.

 

lansiranje

Ovo je bilo već četvrto lansiranje rakete „Союз“ u 2016. godini – sva su izvršena u roku kražem od mesec dana – a drugo verzije „Сoюза-2.1a“. Bilo je to 8. rusko lansiranje ove godine a 22. ukupno u svetu (36%). Spajanje „Прогресса-MС-02“ sa stražnjim portom modula „Звезда“ uspešno je izvedeno 3. aprila u 01:00 po Griniču.

'ПРОГРЕСС МС-02'

„Прогресс МС-02“ („modernizovani sistemi“) je bespilotni teretni brod težine 7.285 kg napravljen u ruskoj kompaniji РKK „Энергия“ za državnu korporaciju Роскосмос. Novu seriju „MС“ odlikuje korišćenje pozicionog navigacionog sistema ГЛОНАСС, novi telemetrijski sistem „Квант-В“, novi digitalizovani TV sistem, novi sistem za spajanje putem radara „Курс-НА“, novi senzori ugaonog ubrzanja БДУС-3A, novi sistem farova sa LED-diodama СФОК, novi slojevi zaštitnog materijala protiv meteoroida, i novi kontejneri (4 kom.) na spoljnjem delu broda radi postavljanja u orbitu maksimalno 24 mala satelita poznata kao CubeSats (dimenzija do 10 cm). Neka od unapređenja na seriji „Прогресс-МС“ primenjivaće se i na novoj porodici brodova „Союз-MС“ sa ljudskom posadom.

 

 

 

56 Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(34 strane, 7,8 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari   

Stepan
0 #1 Stepan 09-10-2018 12:18
Dobar dan, pisem diplomski rad na temu "GLONASS sistem". Zamolio bih Vas za savet kako prevodite "бортовой" da li brodski ili postoji neki drugi termin, pretpostavljam da ste vecinu ovih clanaka prevodili sa ruskog jezika.
Unapred zahvalan Stepan Astrahancev

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži