Astronautika: misije

pdf

Da li je ’ExoMars 2016’ mogao da eksplodira onog dana kada je lansiran?

U toku slanja mog poslednjeg teksta o uspešnom lansiranju rusko-evropskog „ExoMarsa, stigla je vest da je bukvalno u poslednjim trenucima po odvajanju sonde od rakete došlo do eksplozije na dodatnom stepenu Бриз-М“! Šta se tačno dogodilo?

 

ExoMars2

Nikad do sada nisam pisao o nekoj misiji dva teksta za redom. Ali me ovo zaintrigiralo, pogotovu što se pominje „Бриз-M“. On je krivac za najveći broj pripisanih neuspešnih lansiranja rakete-nosača „Протон“ u poslednjih deset godina.

Sonda „ExoMars 2016“ je lansirana raketom „Протон-M“ 14. marta sa Bajkonura. Iako brod tek treba da stigne do Marsa i onda pokuša da ispuni svoju misiju, nema sumnje da je uzletanje i nešto kasnije ulazak na trajektoriju ka Marsu bio jedan od najstresnijih faza misije. Ali čuju se glasovi da je sonda za dlaku izbegla sudbinu „Фобос-грунта[1] i da je moglo da se desi da nikad ne napusti Zemljinu orbitu – bar ne u jednom komadu! I da je IV stepen rakete „Бриз-M“ možda eksplodirao neposredno pošto je četvrti put upalio motor i poslao sondu put Marsa. Kako to znamo? Pa pogledajsledeći gif:

 


[1] Ovaj brod je bio lansiran raketom „Зенит-2SB“, koja je koristila Lavočkinov dodatni stepen Фрегат-SB“. Taj dodatni stepen je bio krivac zbog gubitka 2014. evropskih navigacionih satelita „Galileo“, ali su kasnije izvedena tri uspešna lansiranja sa ukupno 6 „Galileo“ satelita. Bilo je to tek drugo lansiranje rakete „Зенит-SB“.

 

raketa Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(9 strane, 2,1 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 12 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 2 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 2 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 2 dana ranije
 • andrija said More
  NAJSTARIJA ASTRONOMIJA NA PLANETI :D
  Za... 5 dana ranije

Foto...