Bilo je to vrednih dva sata razgovora o nauci vrsnih stručnjaka, elokventnih naučnika, profesora i doktora, sve naši ljudi, rasutih na tri kontinenta. Slušali smo ih preko Zoom aplikacije i čuli smo zanimljive stvari koje podstiču na razmišljanje. Glavne teme bile su granice današnje nauke kao i obrazovanje i nauka...

1024px CMS Higgs event
By Lucas Taylor / CERN - http://cdsweb.cern.ch/record/628469, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1433671

DStProf. Dejan Stojković je ukazao da su glavne teorije, Ajnštajnova opšta teorija relativnosti i kavantna teorija, stare 100 odnosno 70 godina, i da od tih vremena nije bilo ničega revolucionarno novog. I da smo u naučnom smislu zaglavljeni decenijama tu gde smo. I da nema daljeg napretka nauke dok se nešto novo revolucionarno ne desi.

To novo bi trebala da bude ono što se nezgrapno naziva teorija svega, teorija koja bi, kako se odavno očekuje, objedinila gravitaciju i kvantnu teoriju (dve perjanice nauke). Ono što mi se nametnulo kao pitanje slušajući ih, je šta bi ta teorija trebalo da nam pruži, ali se nisam snašo da uživo upitam govornike za njihovo mišljenje.

Ono što mi pada na pameti (možda pogrešno) da bi nova teorija trebala da nam da:

- odgovore o crnim rupama, šta se dešava u njima,

- da li je teorija inflacije tačna ili ne,

- da nas pomeri bliže odgovoru o nastanka Univerzuma,

- da nam kaže šta je tamna materija i tamna energija,

- uvođenje posmatrača na kvantnom nivou, jer rezultat eksperimenta zavisi od posmatrača,

- razrešenje princip neodređenosti na kvantnom nivou,

- …

U daleko slobodnijem razmišljanju i očekivanju, teorija bi mogla da nam kaže je da li je ovaj svet simulacija ili ne, da li je stvoren ili ne, odnosno da nam da dokaz (ne)postojanja Boga.

Ili ništa od svega navedenog. Iako je teorija svega ona neće odgovoriti na pitanje kako i zašto je sve nastalo, nego kako se nastalo ponaša. Na neki način kao teorija evolucije, koja ne odgovara na pitanje kako je nastao život, nego kako život evoluira. Ako je tako onda ta teorija i neće biti nešto revolucionarno novo.

Rado bih čuo vaše ideje, ideje čitalaca Astronomije, šta bi nova revolucija u nauci mogla/trebala da nam otkrije.

Nadajmo se da će profesori odvojiti vreme za neki naredni susret, odgovoriti na neka od ovih pitanja, i govoriti o novim temamam koje su spomenuli, kao što su uticaj nauke na društvo, i o veštačkoj inteligenciji. 


Video konferencija: Razgovor o nauci sa tri kontinenta


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...