Astronautika: istorija

pdf

Prvi_koraci_ka_Mesecu-2

U obimnom tekstu sa početka februara pisao sam o počecima sovjetskog istraživanja Meseca. Tada sam rekao da je čitav sovjetski program istraživanja Meseca pomoću automatskih međuplanetnih stanica (AMS) bio je podeljen u nekoliko etapa, te sam podrobno opisao automatske međuplanetne stanice (AMS) serije „Луна“ prve generacije, koje su uspešno pale na Mesec (E-1A №7 „Луна 2“), odn. prvi put sa lunarne orbite fotografisale suprotnu stranu Meseca (E–2A №1 „Лунa 3“). Pogledajmo sada u nastavku:

Stanice druge generacije
Е-6, Е-6М, Е-6С, Е-6ЛС, Е-6ЛФ

Ideja o izradi automatskih međuplanetnih stanica sposobnih da se meko spuste na površinu Meseca rodila se u SSSR–u još krajem pedesetih godina. Na inicijativu tada glavnog konstruktora i generalnog direktora vodećeg konstruktorskog kosmičkog biroa u zemlji, Sergeja Koroljeva, Prvi sekretar partije i Predsednik Saveta ministara zemlje, N. Hruščov je 1958. godine izdao naredbu o zahuktavanju sovjetske mašine: tebalo je napraviti takvu stanicu koja će specijalnom kamerom panoramno snimiti tajanstveno tlo na Mescu i omogućiti da se utvrdi da li je uopšte moguće kretati se po Mesecu. Tada je, naime, vladala teorija da je sloj prašine na površini tako dubok da će svakako progutati sve što sleti na nju...

  Preuzmite ceo tekst u PDF verziji
(31 strana, 1,71 MB)
download

pdf

lender

 

E-knjige Draška Dragovića

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Eh, pa ne dokazuje se da nešto nije,... 8 sati ranije
 • Željko Perić said More

  Iz moje laičke perspektive, svemir je... 11 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantno. „Rezultati otvaraju... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 4 dana ranije
 • Milivoje said More
  Dobro jutro astronomski magazin,... 4 dana ranije

Foto...