pdf

koraci-ka-mesecu

Od sredine šezdesetih pa do sredine sedamdesetih izvedeno je 65 sletanja na Mesec (10 samo u 1971.), ali nakon „Lune 24“ 1976. godine – sve je iznenada zamrlo. Sovjeti su se okrenuli Veneri i svojim svemirskim stanicama, a Amerikanci Marsu, „Skylabu“ i šatlovima. Tek u martu 1990. Mesec su posetili Japanci – prvi put posle skoro 15 godina. Kako je sve to počelo?

Sovjetski lunarni program je imao 20 uspešnih misija i postigao je mnoge lunarne rekorde: prva sonda koja je pala na Mesec, prvi prelet i fotografisanje nama nevidljive strane Meseca, prvo meko sletanje na površinu, prvi lunarni orbiter, prva sonda koja je kružila oko Meseca i vratila se na Zemlju ... Sovjeti su proizveli dve serije robotskih sondi za Mesec: Луна (24 lunarne misije), i Зонд (5 lunarnih misija). Prozborimo danas nešto bliže o tim slavnim sondama.

Dakle, sovjetski program istraživanja Meseca pomoću automatskih međuplanetnih stanica (AMS) bio je podeljen u nekoliko etapa. Pri tome su same AMS bile uslovno podeljene na stanice prve, druge i treće generacije.

 

  Preuzmite ceo tekst u PDF verziji
(20 strana, 1,57  MB)
download

pdf

 

E-knjige Draška Dragovića

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Liv said More
  ... 15 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 1 dan ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  2 dana ranije

Foto...