Astronautika: istorija

pdf

35 godina stanice 'Мир
 

StanicaMir

E-knjiga Draga I. Dragovića


Orbitna stanica 'Mир' je započela s radom – u okviru kosmičkog programa SSSR-a – 20. februara 1986, na dan kada je lansiran njen glavni modul, tzv. 'Bazni blok', čija funkcija je bila da pruži smeštaj posadi i kontroliše sisteme stanice. Modularna struktura je omogućavala da se tokom sledećih 10 godina stanica postepeno proširuje spajanjem novih elemenata, prvenstveno namenjenih naučnim istraživanjima u raznim oblastima. Danas se smatra da 'Mир' predstavlja jednu od nezaobilaznih prekretnica u istoriji našeg osvajanja kosmosa. Sa 5510 dana provedenih u orbiti i 86.331 krug oko Zemlje, daleko su premašene i najoptimističkije prognoze sovjetskih inženjera, tehničara i naučnika koji su je projektovali i učestvovali u gradnji: 15 godina rada, 39 misija u kojima je sudelovalo ukupno 104 kosmonauta iz 12 država, ukupno 111 lansiranja modula i servisnih brodova, izvršenih preko 30.000 eksperimenata, više od 11 tona opreme za naučna i tehnološka istraživanja i proizvodnju, 27 međunarodnih programa koji su razvijeni i mnogo drugog ... nastala je čitava generacija muškaraca i žena koji su živeli i radili za kosmos..

I. ORBITNA STANICA 'MIR': UVOD I OPŠTI PODACI

a) Pozadina i konfiguracija 'Mira'

Ideja o orbitnoj stanici 'Mir' (na ruskom 'Мир'; može da znači i 'mir' i 'svet', u zavisnosti od konteksta, u skaldu sa duhom nove politike perestrojke koju je promovisao Gorbačov) začeta je u odluci koju je u proleće 1984. godine doneo Sekretarijat za kosmos i odbranu Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR-a (CK KPSS) o pokretanju multimodularne kosmičke stanice sa ljudskom posadom, čije lansiranje u orbitu je moralo da se obavi do 25. februara 1986, datuma predviđenog za uvodno zasedanje XXVII Kongresa CK KPSS-a. Kao rezultat razvoja nekoliko prethodnih studija i projekata (započetih 70-ih godina) konstruktorskog biroa glavnog inženjera zemlje Sergeja Koroljeva i ogromnog kompleksa državnih preduzeća koja su činila sovjetski kosmički program[1], kao i akumulirano iskustvo iz programa unimodularne orbitne stanice 'Saljut'(rus. Салют, 'Pozdrav'; sedam lansiranja između 1971. i 1982.), stanica 'Mir' je počela svoju karijeru – strogo poštujući predviđeni rok – 20. februar 1986; datum kada je lansiran njen prvi modul: 'Bazni modul' koji je sadržavao prostor za rad i odmor posade, kontrolne sisteme, glavni motor za korekciju putanje i sferni spojni modul za priključivanje narednih elemenata.

[1] U programu 'Mir' je učestvovalo preko 280 domaćih organizacija čiji rad je kontrolisalo 20 ministarstava zemlje.


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(42 strane, 5 MB)
download

pdf

square 1455897774 01 lead image

Pročitajte ostale e-knjige
Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 5 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 11 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 17 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...