Astronautika: istorija

pdf

MARSOVI ROVERI:
'Spirit' i 'Opportunity'

MER

E-knjiga Draga I. Dragovića


Dok ovo pišem, spremaju se dva rovera da istražuju Mars – jedan američki i jedan kineski. Do danas, bilo ih je četiri i svi su američki: 'Sojourner', 'Spirit' i 'Opportunity', i trenutni 'Curiosity'. Pošto je 'Sojourner' bio lansiran 1996. i imao samo 11 kg i prevalio ni 100 metara, smatramo ga samo tehnički roverom, ali prvi pravi su bili 'Spirit' i 'Opportunity'. Danas su praktično zaboravljeni i u svetlu pretstojećih rovera, koji jednim delom baštine i njihove sisteme i znanja, hajde da se podsetimo o kakvim roverima se radilo. Znam da sam jedini na svetu koji sada piše o roverima od pre dve decenije, ali nije mi prvi a ni poslednji put...

Januara 2004. godine milioni ljudi širom sveta su bili zalepljeni za svoje računare – u to vreme nije bilo puno mobilnih uređaja povezanih sa internetom – da bi pratili sletanje dva mala Nasina broda, rovera 'Spirit' i 'Opportunity'. Obe sonde, lansirane godinu dana ranije, spustile su se uspešno na Crvenu planetu u razmaku od tri nedelje. Čitav svet je držao palčeve kada su se neustrašivi robotski avanturisti uputili prema svojim odredištima. Danas nam se sletanje na Mars čini gotovo rutinskim, poput šetnje oko kuće, ali 2004. samo su tri Nasine sonde uspešno izvele ovaj podvig. Nasuprot očajnoj statistici[1], dva rovera su sletila iz jednog komada. Primarna misija rovera je trebalo da traje daj bože 90 dana, ali svi – uključujući i one koji su bili zaduženi za misiju – bili su više nego zadovoljni sa mesec dana rada, te su očekivanja bila prilično niska. Zato je pravo čudo da je 'Spiritova' misija okončana tek u maju 2011, a misija 'Opportunityja' tek 2019. Ovo je priča o MER-ovima (Mars Exploration Rover), sondama koje su tada promenile našu viziju Marsa.

[1] Do tada, od 42 misije na Mars (lenderi, orbiteri ili oboje), svega 14 je bilo uspešno (samo 3 SSSR-a).

 

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(67 strana, 6 MB)
download

pdf

curiosity rover lead 768x432

Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  
polux11
0 #4 polux11 01-09-2020 01:52
Ovo veče i noć su bili dobri za čitanje tvoje knjige. Osetio sam opet ono uzbuđenje i radost kao kada sam čitao sve one izveštaje o ovim izuzetnim "robotićima" u jeku trajanja misija. Naravno tu su bili i tvoji članci i feljtoni. Ovo je odličan šlagvort za tekuću misiju i stiže u pravo vreme. Za razliku od umornih i isceđenih književnika koji , kada ostanu bez ideja ponavljaju svoje romane i novele, ti si onako pravo, inženjerski napravio "repetitorij" jedne izvanredne misije da nas pripremiš da znanstveno možemo pratiti najnoviju i moći da znamo šta da očekujemo. Kao što reče Danijel:"...ope t si nadmašio samog sebe, odličan si posao napravio." BRAVO i VELIKA HVALA!!!
Danijel Reponj
0 #3 Danijel Reponj 29-08-2020 22:33
Trebalo mi je dva dana da pročitam ovu knjigu ali se isplatilo. Dragec, opet si nadmašio samog sebe. Iskopao si jako puno nepoznatih podataka ali vrlo zanimljivih.
Vidi se koliko su konstruktori MER-ova uložili truda kako bi napravili robote koji se mogu nositi s neprilikama na Marsu. Zbilja impresivno.
Sad sam se sjetio da imam nedovršeni poduži članak o tim roverima, koji sam pisao prije nekih desetak godina, ali ga nikada nisam završio.
Naime, opisao sam kako su nastali, kako su ih konstruirali, kako su došli na Mars i tu sam stao. Ti si u ovoj knjizi napisao nastavak onoga što mi je falilo. Sad razmišljam da ga ipak nekako završim jer nema potrebe da opisujem što su radili na Marsu jer si ti to tako lijepo zaokružio.
Uglavnom, odličan si posao napravio. BRAVO! :-)
ddragovic
0 #2 ddragovic 29-08-2020 22:07
Hvala majstore na dobrim željama. Nažalost nisam u plus fazi iz mnogo razloga, pa mi tvoje reči puno znače.
Kad pročitaš, pošalji komentar. Baš me interesuje...
polux11
0 #1 polux11 28-08-2020 15:49
Generacijo,
bio sam zabrinut što te neko vreme nije bilo.
Dobro je da si u top formi i da opet imamo odličnu literaturu za čitanje i izučavanje. Želim ti dobro zdravlje i da još mnogo knjiga napišeš i što više čitalaca prosvetiš i prosvetliš.
Dodaj komentar