Astronautika: istorija

pdf

NPO 'LAVOČKIN'

lavockin

E-knjiga Draga I. Dragovića


Sledećeg meseca će biti tačno 83 godine od kada je osnovana jedna od kompanija bez koje bi istorija svetske kosmonautike bila drastično okrnjena. Kompanija je osnovana davne 1937. godine kao OKB-301, sovjetski biro za konstruisanje. Oktobra 1945. godine, za šefa konstruktorskog biroa dolazi inženjer Semjon Lavočkin. Tokom II sv. rata njegovi klipni avioni su činili okosnicu avijacije Crvene armije, da bi se kasnije, posle rata, prebacili na projektile i mlazne avione. Nakon smrti glavnog inženjera, OKB-301 je podlegao rastućoj moći Vladimira Čelomeja i krajem decembra 1962. postao podružnica OKB-52 №3, koji će godinama biti glavni konkurent Koroljevu. Naročito su postali slavni po uspešnim međuplanetnim sondama za donošenje uzoraka sa Meseca, programu 'Lunohod' i programima 'Vega', 'Fobos' itd. Bivši OKB-301 je 1971. promenio nazim i postao NPO 'Lavočkin'. Početkom 2012, direktori 'Lavočkina' su se suočili s administrativnom kaznom zbog toga što su napravili propuste prilikom dizajniranja računara što je uzrokovalo pad ruskog broda 'Fobos-Grunt'. Ovog leta ih očekuje veliki ispit, jer svi iščekujemo 'ExoMars' koji će nositi ruski lender.

Ove godine će se u Himkiju kraj Moskve održati prigodna proslava, na kojoj će, ne sumnjam, prisustvovati Ministar odbrane Šojgu, generalni direktor 'Roskosmosa' Rogozin i najviši članovi rukovodstva Rusije, a sve to će prenositi televizija. Pre 83 godine, odlukom Veća rada i odbrane – u to vreme vrhovnog vladinog tela zemlje – u Himkiju je Narodnom komesarijatu vojne industrije predata u ruke fabrika nameštaja u svrhu konstruisanja vazduhoplova, koja je dobila naziv 'Vazduhoplovni zavod №301'.

Ovaj događaj se uzima za polaznu točku u istoriji ovog poduzeća koje je, zahvaljujući radu i talentu nekoliko generacija 'Lavočkinaca', bilo među najelitnijm preduzećima SSSR-a i Rusije, poznato i priznato diljem sveta.

Gledajući u smislu kreativnog procesa, aktivnosti preduzeća možemo da podelimo u tri etape:vazduhoplovno inženjerstvo (1937-1959), raketno inženjerstvo (1950-1964) i kosmičko inženjerstvo(počevši od 1965).

.

 

 

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(27 strana, 2,5 MB)
download

pdf

Picture 1

Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 1 sat ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 1 sat ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...