Astronautika: istorija

pdf

'MARINER IV'

PRVE SLIKE MARSA

MarinerIV

E-knjiga Draga I. Dragovića


Koji bi bio najvažniji trenutak u istoriji istraživanja Marsa? Bez sumnje, poseta Nasine sonde 'Mariner IV' u julu 1965. Zahvaljujući ovom malom brodu, čovečanstvo je prvi put moglo da ugleda površinu Crvene planete. No, na opšte razočaranje, 21 fotografija koju je sonda poslala, nisu prikazivale 'zelene ljude' ili kanale ispunjene vodom koje je izgradila egzotična civilizacija. Jedino što su videli na slikama bili su krateri i – još kratera. Mars se pokazao kao svet mrtav jednako kao i Mesec. Odjednom je zanimanje za putovanje na susednu planetu totalno splaslo. Zašto trošiti milijarde dolara ili rubalja na posetu još jedne beživotne stene? Ali slike 'Marinera IV' su samo prikazale doslovno najgoru stranu Marsa. Priča je mogla da bude potpuno drugačija da je sonda snimila neka druga područja planete... Za to je trebalo čekati još 6 godina.

Pre 55 godina, sonda 'Mariner[1] IV' je postala prva američka letilica u istoriji koja je u radnom stanju stigla do Marsa i tom prilikom, u proletu, napravila 21 crno-belu fotografgiju površine Crvene planete. Bilo je to ogromno tehničko dostignuće – prva američka sonda koja se otisnula u pravcu suprotnom od Sunca – i u isto vreme označila kraj ere hipoteza o sličnosti uslova na Marsu i Zemlji i verovatnoći postojanja visokorazvijene civilizacije na komšijskoj planeti.

 

[1] Mariner na engl. znači 'moreplovac', 'mornar'. Kad sam bio mali mislio sam da to ima veze sa Marsom, pa me je bunilo kako to lete i na Veneru...

 

 

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(62 strana, 6,2 MB)
download

pdf

Mariner 4

Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • gost7 said More
  odlican predlog savet hvala 1 dan ranije
 • Miki said More
  Ja bih se malo ubacio, hipoteze o... 1 dan ranije
 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 2 dana ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 3 dana ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 4 dana ranije

Foto...