Astronautika: istorija

pdf

ORBITNI AVION 'BURAN'

labudova pesma sovjetske kosmonautike
ili ... preko trnja do zvezda?

Buran

E-knjiga Draga I. Dragovića


Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, Sovjetski Savez je razvio kosmoplan sa krilima, poznat pod imenom 'Буран' ('Mećava'), koji je zapravo bio odgovor na uočenu vojnu pretnju američkog programa spejs šatlova. Razvoj 'Бурана' je sproveden u okviru programa tzv. 'višekratnog kosmičkog transportnog sistema', ili MTКС-a, koji se sastojao od orbitera sa krilima i teške rakete-nosača 'Энергия'.

 

 

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(112 strana, 7,6 MB)
download

pdf

buran sm

Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  

polux11
+2 #6 polux11 15-01-2020 00:37
Ebola je mala maca za virus zvani Draško Dragović, čoveče od tebe nema leka i hvala ti na tome. Tvoje znanje, volja i entuzijazam su zarazni pa mi tvoji fanovi i ne želimo da se lečimo. Živeo ti nama i ovako dobro pisao bar još sto godina, a posle kako hoćeš, idi na pecanje!
ddragovic
+2 #5 ddragovic 12-01-2020 21:45
Vukašine, sve si rekao u jednoj rečenici, o čemu sam ja pisao 100 strana!

Mitja, to ti je tema ne za njigu nego za 10 knjiga. Jednom davno sam napisao priču o sovjetskim kosmičkim antenama, koje su pratile miisije na Mesec i Veneru. To da vidiš na šta danas liči - da se rasplačeš. Ko zna gde je taj text sada...

Mirko-Damirko, to je problem i u Rusiji ali i drugde. Ni mi nismoizuzetak. Sretao sam ljude koji su osnovali Vinču - da njih čuješ i njihove priče, ti bi mislio da su neki Marsocvi ili da su iz CERN-a. Danas nemamo ništa. Rusima su početkom veka otekle iz zemlje reke akademika, inženjera, profesora, čitavih fabrika i instituta, milijarde dolara vredne sirovine i patenti... otišli ko je davao lovu. U Izrael, u obe Koreje, Kinu, USA, među Arape... svuda. Lično sam upoznao neke.
Zato kad čuješ da Rusi danas rade je pravo čudo.
Pa vidiš da mi više ne umemo ni 'fiću' da napravimo, ili traktor a nekada smo samo u Indiju prodavali po 5000 kom. godišnje (15 dnevno).
Zanimljivo je kako prateći kosmonautiku lepo možeš da pratiš i stanje u društvu i u svetu
Mitja
+2 #4 Mitja 12-01-2020 19:44
Drago,

Hvala za knjigu. Kraj me je posebno rastuzilo.
Da li je moguce da je takav kraj zadesio slavnu letelicu?

:(
Vukašin
+3 #3 Vukašin 12-01-2020 18:47
Dobra letelica, šteta što nije korišćena i što je tako završila, isto važi i za Energiju, po meni to je najlepša raketa a i izgleda baš nekako mačo, moćno.
damirko
+3 #2 damirko 12-01-2020 13:41
Hvala još jednom Drago.
Šta novo reći u vezi tvojih tekstova: baš si nas razmazio.
Mislim da je rusima glavni problem što na ovaj način kako sada rade polako gube ljude koji su stekli znanje i iskustvo kroz razne projekte u kojima su učestvolali, bilo prirodnim putem ili to što odlaze u druge sredine. Napraviti dobrog inžinjera nije lako jer je potrebno, pored znanja, i vrijeme.
ddragovic
+3 #1 ddragovic 12-01-2020 11:04
Konačno!
Ovaj text je objavljen na sajtu pre puno godina, ali je bio loše opremljen i nekomforan za pregled i čitanje. Uz Zorkićevu pomoć, rešili smo da ga obnovimo, popravimo i ponovo objavimo.
Priča je jako zanimljiva i po mnogima pretstavlja sami vrh sovjetske kosmonautike - nikad se posle toga nisu oporavili. Buran je, iako ga zlobno nazivaju kopijom šatlova, po mnogo čemu jedinstven i neponovljiv.
Za mene je bio mora, jedna od 3 najteže priče za pisanje. Ne računajući na ruskom, ovo je najdetaljnija priča o ovom projektu na čitavom netu, bar koliko ja znam
Priča je posvećena tehnološkim frikovima, pa zaato srećno čitanje

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
Instagram AM Fotografije AM (FLICKR) YT kanal AM
 
 
Zanimljiva pitanja i odgovori
 
 banerTM
   

leksikon 190

 tvastronomija18

 sad