Astronautika: istorija

pdf

Misija
MARS 94

MisijaMars94

Nova e-knjiga Draga I. Dragovića

 

Sve svetske novine su 2. februara 1993. objavile vest da američka korporacija 'McDonnel Douglas' proučava mogućnost korišćenja dostignuća koja su postigli ruski naučnici u oblasti mobilnih sistema predviđenih za proučavanje drugih planeta. Čak se u tom cilju pristupilo testiranju novog samohonog 'Mарсохода' – prototipa proizvedenog u Rusiji. Kako ti se danas čini ova vest?

Pre petnaestak dana je javljeno da su 'Rusija i NATO u potpunosti prekinuli bilo kakvu civilnu i vojnu saradnju'. To je za agenciju 'Sputnjik' izneo zamenik ruskog šefa diplomatije, Aleksandar Gruško. Izjavio je da je Alijansa otišla suviše daleko u eskalaciji sukoba sa Rusijom i da ne vidi kako će se Zapad izvući iz te situacije...

A pre samo 25 godina situacija na planeti je mirisala na nešto sasvim dugo: jedine dve svetske supersile su letele zajedno u kosmos, spajale se kosmičkim brodovima u orbiti i razmenjivali putnike, naučnici su slobodno putovali jedni kod drugih i razmenjivali znanja i ideje, pravljeni su planovi o zajedničkim orbitnim stanicama oko Zemlje, Meseca i Marsa... Šta se u međuvremenu dogodilo? Gde su nestala ta vremena? Sinoć je Trump izjavio da će se SAD još žešće naoružati, 'do stepena kakav do sada nije viđen'. Iako Amerika već sada troši više para za 'odbranu' nego deset sledećih zemalja na planete, računajući Kinu, Rusiju, Indiju, Iran i ostale zajedno.

MisijaMars94 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(28 strana, 3,2 MB)
download

pdf

m94

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...