Astronautika: istorija

pdf

ODVAJANJE PRVOG STEPENA RAKETE

'ENERGIJA'

Energia

Posle zagrevanja nedavnim tekstom 'Genijalna rešenja za raketu R-7', rešio sam da napišem i nastavak i opišem isti mehanizam ali kod drugih raketa, jednako moćnih i značajnih, kao što je 'Energija' i dr.

Ko je čitao (ili će da pročita) prethodnih nekoliko tekstova iz ovog serijala ('Ko je ubio Energiju?', 'Kosmički sistem MAKS', 'Burја' i 'Sudbina Poljusa'), nije mu promaklo da je zajednički imenitelj u nekim od ovih priča bila moćna sovjetska raketa „Energija". Ako se tome doda i njena slavna prošlost vezana za svemirski orbiter „Buran", smatrao sam da je još jedan tekst o raketi-nosaču „Energija" kao poručen za kraj serijala. Zato sam još pre desetak godina napisao prvi ozbiljniji tekst o ovoj vrhunskoj raketi, bez koje poznavanje istorije kosmonautije jednostavno nije moguće.

Raketa-nosač „Energija" (rus. „Энергия "), prema ruskim oznakama, proizvodni broj 11K25 , a prema zapadnoj klasifikaciji SL-17, bila je prva sovjetska raketa koja je koristila kriogeno gorivo (vodonik), i ujedno je bila najmoćnija raketa Sovjetskog Saveza – ukupna snaga njenih motora bila je oko 170 miliona konjskih snaga (127.000 MW). Ko voli, može o njoj da na našem sajtu nađe makar nekoliko vrlo zanimljivih priča...

Međutim, u svim tim pričama nikad nisam pisao o nekim detaljima konstrukcije, jer ni ja nisam znao mnogo a nije ni bilo bog zna koliko podataka o tome na netu. Danas se stanje malo promenilo...

Jedan od poslednjih tekstova koji su mi lično bili zanimljivi bio je onaj o tehnici odvajanja prvog stepena prve balističke interkontinentalne rakete na svetu, R-7 'Semjorke', i kasnije čitave porodice kosmičkih raketa proizašlih iz nje. Tehnika je prosta i pouzdana, prosto genijalna, ali za mene teška za pisanje jer je zahtevala puno znanja. Kad sam već listao sajtove i knjige, pažnju su mi privukle i slike te tehnike ali vezane za sovjetsku raketu-nosač 'Energiju' i njene naslednike. Pošto je ona u svom prvom, probnom letu u maju 1989. ponela na leđima 'Poljus' ('Skif-DM', 17F19DM), a priča o njemu je na sajtu tekla u čak 9 nastavaka, palo mi je na pamet da pokušam da napišem i o tehničkom izazovu koji je nosilo odbacivanje prvog stepena rakete 'Energija'.

Energia 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(22 strane, 4,1 MB)
download

pdf

33

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Liv said More
  ... 17 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 1 dan ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...