Astronautika: istorija

pdf

GENIJALNA REŠENJA

RAKETE R-7

R7Pretpostavljam da nema nikog ko čita moje priče a da ne voli rakete. To bi bilo isto kao da voliš fudbal ali ne i loptu... Međutim, sem pokatkad o karakteristikama same rakete, vrlo retko – ili nikad – nećeš uspeti da nađeš nešto o nekom detalju, nekoj začkoljici bez koje raketa ne bi funkcionisala. Danas ću da ublažim tu nepravdu i da kažem nešto o jednoj tehničkoj tekovini bez koje nijedna misija ne bi stigla do orbite – to je odbacivanje elemenata prvog stepena.

Pre neku godinu, iskoristio sam prigodan datum i napisao jednu od najzanimljivijih pričado tada objavljenih na ovom sajtu. Tekst je počinjao ovako:

"...Prvi Zemljin veštački satelit, prvi čovek u kosmosu, prve sonde poslate na Mesec i druge planete, ljudi na Međunarodnoj orbitnoj stanici ... sva ta dostignuća imaju jedan zajednički činilac: sovjetsku raketu 'R-7', 'Semjorku'. Sa preko polovine stoleća iza sebe, istorija 'Semjorke' predstavlja i istoriju svakako najpoznatije rakete na svetu."

U predgovoru sam tada napisao i ovo: 

........

R7 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(28 strana, 2,9 MB)
download

pdf

r7dd

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 5 dana ranije

Foto...