Astronautika: istorija

'Spiral' je jedan od najambicioznijih ali i najtajnijih projekata u istoriji sovjetskog vazduhoplovstva. Tek danas, pola veka kasnije, moguće je sagledati u pravom svetlu istinu o ovom zapanjujućem ansamblu...


1 | 2 | 3 | 4 5 6 7 8 | 9 |

'БOP-5'

Radi daljih radova na termozaštiti i procesima izgradnje 'Burana', sa kosmodroma Kapustin Jar je lansirano 6 suborbitnih letilica 'BOR-5'.Bile su to kopije 'Burana'u razmeri 1:8. Za razliku od 'BOR-a-4', koje je imao 5 senzora pritiska, 9 akcelerometra i 4 senzora ugaone brzine, 'BOR-5'je imao 41 senzor, 10 akcelerometra i 8 senzora brzine. U periodu 1984. do 1988, lansirano je 5 od čega samo prvi neuspešno.

  

96d 97d

'BOR-5'.

98d
Aparati koji su učestvovali u projektu 'Spiral':
a)vazdušno-orbitni sistem: 1 – hipersonočni lansirni avion '50-50'(GSR); 2 – orbitni kosmoplov '50'(OS); 3 – dvostepeni raketni ubrzavač; 4 – motori hipersonočnog aviona.
b) pilotirajući model; v)aparat 'BOR-4'g) aparat 'BOR-5'.

'БOP-6'

Još jedan nerealizovan projektat je bio 'BOR-6', koji je trebalo da sprovede interesantan eksperimenat uspostavljanja radioveze tokom leta kroz oblak plazme  tokom faze hiperzvučnog spuštanja kroz atmosferu. Na donjoj slici se vide pokretne antene na nosu.

Rusi su imali planove da ispod krila džinovskog transportera An-225 'Mrija'okače po jedan 'Suhoj Su-27', ali Ministarstvo nije odobrilo. Šta onda reći o predlogu generalnog konstruktora NPO 'Molnija', Gleba Lozinskog. Na osnovu testova lansiranja 'BOR-ova', predložio je da se avioni-presretači transportuju do cilja za samo 15-25 minuta ... raketama! Takav avio-raketni PVO sistem, koji bi se sastojao od nekoliko rampi, postavio bi se na najopasnijem i najmanje zaštićenom pravcu – severnom. Kada bi se takav sistem realizovao, nijedan američki bombarderji bi leteo najkraćim putem, ne bi mogao preći preko Severnog pola...

99d
Mogućnost nošenja borbenih aviona raketom je novitet.

100d
Da su bila druga vremena, možda bi ovako izgledala neka buduća, naprednija verzija projekta 'Spiral'.

101d

Neki moji srodni tekstovi na sajtu:

Nemačka 'Srebrna ptica'

Interkontinentalni supersonični raketoplan La-350 'Burja'

'Sudbina 'Skifa-DM'

Mjasišćevljev 'Projekat 48'

Projektil 'Amerika'

Kratka istorija pametnih bombi

Britanski šatl HOTOL'Skylon'

'Buran'

Film o 'Spiralu'


1 | 2 | 3 | 4 5 6 7 8 9 |

K R A J 


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...