Astronautika: istorija

pdf

MARINER 2
prva kosmička letilica koja je proučavala drugu planetu

Bio je to jedan od najvećih trijumfa naše civilizacije. Nakon toga, desetine robotskih glasnika su istraživala a nastavljaju i danas da proučavaju solarni sistem od Merkura do Plutona. U ova vremena kosmičke bonace, teško je setiti se vremena kada nije bilo naših letilica van Zemljine orbite. Ali kao i u svemu drugom, uvek postoji prvi put. U ovom slučaju, prvi put je pao decembra 1962, kada je ’Mariner 2’ nadleteo Veneru, postavši tako prvi brod koji je proučio drugu planetu. Za mesec dana ćemo proslaviti 55 godina od lansiranja ove sonde..

Mariner2

Bila su to "neka druga vremena". Amerika se oporavljala od Kubanske krize, koja je samo nekoliko nedelja ranije okupirala čitav svet. ’Beatlesi’ su upravo snimili svoj prvi №1 hit, "Please, Please Me". Peter O’Toole se smeškao sa filmskih platana u filmskom hitu "Lawrence of Arabia" čija premijera je bila u toku. Futbalska reprezentacija Jugoslavije je izgubila u trećem kolu od Čehoslovačke na Svetskom prvenstvu u Čileu. Čarke između juga i severa u Vijetnamu dovele su tamo prve američke marince 1 , dok se većina Amerikanaca u Americi pripremala za skorašnji praznični krismas.

U Pasadeni, višenedeljna napetost među kratko ošišanim momcima stručnog tima dostizala je vrhunac, jer su oko podneva teleks-mašine počele ludački da rade, izbacujući metre hartije. Sa daljine od 57 miliona kilometara, na Zemlju su sa sonde „Mariner 2“ koja se približavala Veneri stizali podaci kapajući brzinom od samo nekoliko bita u sekundi. Satima kasnije, iako je sonda proletela kraj planete, podaci su i dalje stizali bez prestanka.


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(23 strane, 3,3 MB)
download

pdf

mariner 2 spacecraft


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • gost7 said More
  odlican predlog savet hvala 2 dana ranije
 • Miki said More
  Ja bih se malo ubacio, hipoteze o... 3 dana ranije
 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 3 dana ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 4 dana ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 6 dana ranije

Foto...