Najnovija astronomska istraživanja pomoću divovskih teleskopa s Keck Observatry na Hawaima ukazuju kako je broj zvijezda u svemiru višestruko veći nego što se to dosad mislilo.

Pieter van Dokkum s Yale University komentirao je u Nature's Advanced Online Publication kako bi upravo provedena istraživanja i njihovi rezultati mogli poprilično promijeniti naše poimanje svemira.

crveni-patuljak
Umjetnički prikaz crvenog patuljka

Male zvijezde koje nazivamo crvenim patuljcima po svemu sudeći znatno su brojnije populacije nego što smo to dosad smatrali, kaže van Dokkum. Zvijezde-crveni patuljci veoma su teški, gotovo nevidljivi objekti za opažanje i u našoj a kamo li tek u udaljenim galaktikama. No zahvaljujući novim tehnikama detekcije ustanovili smo znatno veću populaciju tih objekata i u Mlječnom putu ali i u nekim galaktikama udaljenim 50 do 300 milijuna svjetlosnih godina od nas.

Prava je istina da nitko nezna koliko zapravo ima crvenih patuljaka. Objekti koje su na granici veličina/masa između planete i zvijezde imaju pet do deset puta manju masu od našeg Sunca koje pripada u skupinu malih zvijezda.

Charlie Conroy sa Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics kaže kako nova istraživanja ukazuju da je populacija crvenih patuljaka možda i dvadeset puta brojnija nego što se to dosad mislilo. Obzirom da smo dosad smatrali kako takve zvijezde čine svega 10-20% ukupne populacije svih zvijezda to znači da bi ukupan broj zvijezda u svemiru mogao biti tri do četiri puta veći nego što se to dosad smatralo! Ovo veliko otkriće promijeniti će naše poimanje formiranja zvijezda, galaktika i njihove evolucije kaže Conroy.

koliko-zvijezda
Broj zvijezda u svemiru nekoliko puta je veći nego što se mislilo

Zasigurno se i tu krije dio „mase koja nedostaje“ u svemiru. Naime prema astrofizičkim teorijama svemir bi trebao biti nekoliko desetaka puta masivniji od mase koju smo uspjeli „izračunati“ na osnovu podataka i objekata koje možemo vidjeti odnosno dokazati.

U konačnici to znači da se oko svih tih zvijezda nalazi i ogroman broj planeta, a na nekima od njih zasigurno postoje i uvjeti za život. Brojke o kojima govorimo izražavaju se ne u milijardama već u trilijunima, zaključuje Conroy.

Članak na istu temu:

Triput više nego što smo mislili



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...