Profesor Paul Crowther Monthly u Engleskom mjesečniku „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ ispred tima astronoma objavio je otkriće na granici mogućeg u svijetu zvijezda.

div_1
Usporedbe veličina monstruma među zvijezdama i našeg Sunca

Objekt poznat pod oznakom R136a1 najmasivnija je dosad poznata zvijezda u svemiru čija se masa prema novim, kombiniranim mjerenjima s HST i ESO VLT procjenjuje na preko 256 Sunčevih masa. No u vrijeme njezina postanka vjerojatno je bila čak 320 puta masivnija od Sunca, a „nedostajuća masa“ tijekom vremena doslovce je sagorijela u nuklearnom reaktoru zvijezde te u vidu svjetlosti, plazme i materije izbačena u svemir. Ova zvijezda se nalazi 136.000 svjetlosnih godina od nas u zvjezdanom skupu R136, smještenom u Malom Magelanovom oblaku – susjednoj, satelitskoj galaktici Mliječnog puta.

div_2
Položaj zvjezdanog skupa R136 i zvijezde R136a1

Profesor Crowther s Sheffield University pojašnjava kako se radi o mladim i iznimno vrućim  zvijezdama, što pojašnjava i temperaturom fotosfere (površine) ovog zvjezdanog monstruma od punih 40.000°C, što je skoro osam puta više nego temperatura fotosfere našeg Sunca. Njezin je promjer trideset puta veći od promjera Sunca koji iznosi nešto više od milijun kilometara.

Zvezda Eta Carinae

Skup R136 je dom mladih, velikih i veoma toplih zvijezda koje žive kratko a nakon što potroše gorivo eksplodiraju sjajem tisuća Sunaca i tako postaju supernove zvijezde vidjljive milijunima svjetlosnih godina daleko! Od ostataka njihove materije koju eksplozija otpuhne diljem svemira kroz naredne stotine milijuna ili čak i milijarde godina nastati će nova sunca, planete pa čak i život.



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 22 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...