Od ovog trenutka pa do zaključno rujna ove godine, očekuje se da će zvijezda T Sjeverne Krune (ili T Coronae Borealis, T CrB) naglo bljesnuti i postati nova, onako kako je to ranije bila učinila još barem dvaput - 1866. i 1946. godine.

DvojnaZK 1

Ta je zvijezda tijesni dvojni sustav, sazdan od jednog crvenog diva i jednog bijelog patuljka. Potonji objekt na sebe povlači plin s puno većeg suputnika, a kada se toga materijala nakupi dovoljno, na površini patuljka dođe do žestoke fuzijske reakcije, dovoljno intenzivne da manjoj zvijezdi poveća sjaj za stotine puta, ali i ne dovoljno jake da je potpuno razori. To je ta takozvana nova! Nakon što provala zamre, nakupljanje plina se nastavi.

Približno godinu dana prije gorespomenute poratne provale, T CrB je pokazala kratkotrajni pad sjaja ("Pre-eruption Dip"), a ista je pojava primijećena i lani*. U ovom trenutku T CrB ima sjaj od oko m = 10, što znači da ju se jedva može vidjeti dvogledom. Kada nagovještena nova bude na vrhuncu sjaja, očekuje se da će postići sjaj od m = 3 ili čak m = 2, tj. da će postati oko 1000 puta sjajnija no što je to sada. Drugim riječima, na kratko vrijeme, tijekom približno tjedan dana koliko će T CrB biti vidljiva prostim okom, zviježđe Sjeverne Krune će izgledati čudnovato.

DvojnaZK 2

Prva slika, gore,  (Cartes du Ciel) je karta koja pokazuje gdje je zvijezda T Sjeverne Krune u odnosu na poznate zvjezdane oblike toga dijela neba. Druga je svjetlosna krivulja provale iz 1946. g. (Prema podacima Američke udruge promatrača promjenjivih zvijezda (AAVSO), nacrtao izvjesni PopePompus.)

https://en.wikipedia.org/wiki/T_Coronae_Borealis

________

* Između provale iz 1866. g. i one iz 1946. g. je prošlo 80 godina. Od 1946. g. do danas je prošlo samo 78 godina, ali periodičnost novâ nije izrazito pravilna.


Komentari

  • mikac said More
    bas je pun info, hvala :D 3 dana ranije
  • jevgenin2004 said More
    :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    >Što se žena tiče, pa verujem da je...
    5 dana ranije
  • Baki said More
    Jedna od najvećih prednosti Hubble... 5 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 5 dana ranije

Foto...