Ovo je zbilja interesantno: nedavno su astronomi uhvatili jednu zvezdu na delu. Ona se proširila, nabubrila i tako počela da uvlači u sebe sve u svojoj okolini pa i planetu koja je kružila oko nje. 

halapljiva

Za astronome je ta slika vrlo važna. Oni već odavno znaju da je sudbina i našeg Sunca da se naduje i preobrazi u crvenog džina – što je samo jedna njegova faza na putu da konačno postane beli patuljak. Kada uđe u fazu  crvenog diva Sunčev prečnik će se povećati nekoliko stotina puta i proširiće se sve do naše planete. Merkur i Venera će tada upasti u Sunce, a možda će to biti i sudbina Zemlje – to još nije jasno. 

Ali sve do sada ovo je bila samo teorija bez empirijskih potvrda i zato je slika zvezde koja guta orbitirajuću planetu tako važna. 

Zašto dolazi do ove metamorfoze neke zvezde? Pa zvezda ima svoje gorivo. Kod Sunca to je vodonik koji se u procesu nuklearne fuzije pretvara u helijum, a kad se vodonik potroši onda će Sunce početi da se nadima i progutaće sve što postoji do naše Zemlje. Međutim, ako Sunce i ne proguta Zemlju, to živom svetu na njoj neće biti važno jer će on svakako pre toga već izumreti (ili po optimističnijoj varijanti, preseliće se na neko drugo mesto u galaksiji). 

Otkriće zvezde koja guta planetu omogućio je poseban program: Zvicki Transient Faciliti (ZTF), koji radi na Kaltehovoj opservatoriji Palomar u Kaliforniji. Čitavo opservatoriji dostupno nebo se neprestano skenira a program traga za promenama. Tako se pravi arhiva nebeskih objekata i pojava i tako ostaju zabeleženi i podaci o objektima koje naučnici nisu pratili, i kojih čak nisu ni bili svesni. Baš zahvaljujući ovakvim istraživanjima su i zapaženi „zagađeni“ beli patuljci. To su oni koji sadrže i teške elemente a koji po pravilu ne postoje u belim patuljcima. Taj podatak govori da su te zvezde patuljci tokom svog života već usisali planete bogate težim elementima. 

U svakom slučaju, naučnici sad očekuju i druge primere halapljivosti zvezda. 

Astronomy

 


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Hm.....čudo od čoveka....samo da... 3 dana ranije
 • moravac said More
  :) Dobar dan, dear A.M.2024-jul koji je... 6 dana ranije
 • milo said More
  prekrasno, prekransno Pre 1 nedelje
 • Baki said More
  Svaka od milion slika Hubble je... Pre 1 nedelje
 • zalukajmy said More
  „Problem sa tri tela“ je... Pre 2 nedelje

Foto...