Astronomi otkrili planetu u orbiti oko para zvezda

DOUBLE_SUNS_
Slika: Planeta Kepler-16 (mala crna sfera), prva otkrivena planeta binarnog sistema. R. Hurt, JPL-Caltech, NASA

Nekad naučna fantastika, danas stvarnost, jer - astronomi su otkrili planetu veličine Saturna, Kepler-16, koja kruži oko binarnog sistema.

Zalazak sunca na Kepleru-16b podseća na famozni dupli zalazak sunca u Ratovima zvezda, samo još bolje, kaže astrofizičar Laurance Doyle sa SETI Instituta iz Mauntain View, Calif. "Tek u prirodi nas sve još više zadivljuje", kaže Doyle opisujući Kepler-16b, koautor članka u Science časopisu od 16. septembra "Tamo je zalazak sunca svaki dan drugačiji!"

Dva sunca se razlikuju po veličini i boji, uvek menjajući položaj. Za 41 dan, sunca u svom plesu naprave krug jedan oko drugog, periodično zaklanjajući jedan drugog i zalazeći jedan za drugi. Veća zvezda je naranđžasta, 69 posto mase Sunca, manja sasvim crvena i samo 20 posto Sunčeve mase.

Ovo otkriće je takođe potvrda sve prisutnijeg uverenja među astronomima da čvrsti galaktički stanari mogu da opstanu u gotovo svim uslovima. Planete su pronađene u orbitama pulsara, preživele eksplozije supernovih, lutaju međuzvezdanim prostorom i ne bi nas iznenadilo ni kada bi se otkrilo njihovo prisustvo u blizini crnih rupa. Novootkrivena planeta obiđe svoja dva sunca za 229  Zemljinih dana. Pretpostavlja se da polovinu planete čini gas a da je druga polovina od stene i leda, da su masa i veličina planete približne Saturnovim. Još nema naznaka o prstenovima, ali Doyle kaže da traži exo-mesece u orbiti planete.

"Ovo je stvarno značajno otkriće", kaže astronom Andrew Howard sa Univerziteta Kalifornija, Berkeley. "Kada teoretičari i modelari sednu i predvide niz stvari koje bi trebalo da se slede, ovo je jedna od njih", kaže, misleći na binarni sistem sa planetama. "Ali to je još uvek toliko novo i drugačije da predstavlja pravi šok, barem za mene". Astronomi su detektovali ovu neobičnu kombinaciju pomoću NASA Kepler svemirskog teleskopa, koji snima 'parče' neba sa 155 000 zvezda i dijagnostikuje promene u sjaju zvezde koji signalizira prolaz planete.

Prema Doyle, moguće je da postoji skoro dva miliona planeta koje možemo da detektujemo pri tranzitima u binarnim sistemima galaksije, cifra do koje je stigao uzevši u obzir broj Keplerovih zvezda, broj binarnih kandidata i broja zvezda u galaksiji. "Sada kada znamo kako da ih tražimo, kako izgledaju, i šta treba da tražimo, verovatno ćemo ih naći još nekoliko", kaže Doyle.

Kepler-16 se nalazi u sazvežđu Labuda/Cygnus. U blizini vrha zapadnog krila labuda nalaze se tri zvezde, a zvezde Keplera-16 najbliže su onoj u sredini, vidljivoj i dvogledom, kaže Doyle. Sledeće godine, Kepler-16b u tranzitu umanjiće sjaj veće zvezde za 1.7 posto, a astronomi amateri će moći da to prate iz nekih delova Azije.

Science News, 15. septembar, 2011.
Prevela, T. Petrović

Author: Tatjana Petrović

Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...