Uobičajna je situacija da se planete oko zvijezda kreću istim smjerom kao što je i smjer rotacije njihove matične zvijezde. No, kao i uvijek i tu ima izuzetaka koji potvrđuju pravilo.

Astronomi okupljeni u konzorcijumu nekoliko sveučilišta iz Velike Britanije pomoću sustava WASP (Wide Area Search for Planets) smještenom u pokrajini Sutherland u Južnoafričkoj republici nedavno su otkrili divovsku plinovitu planetu (WASP 17b) dvostruko veću od našeg Jupitera koja se oko matične zvijezde okreće u smjeru suprotnom od njezine rotacije. Tkz. retrogradno gibanje poprilično je rijetko u svemiru i riječ je o prvoj planeti drugih zvijezda kod koje je uočeno takovo gibanje.

wasp-17
Umjetnički prikaz novootkrivene velike planete na retrogradnoj putanji oko matične zvijezde

Zasad se nezna što je uzrok takvom gibanju ovog plinovitog diva, no radna je pretpostavka kako se u vrijeme formiranja ovog planetarnog sustava dogodio jedan ili više mega-sudara nebeskih tijela što je bilo dovoljno da se planeta počne okretati visoko izduženom "krivom" eliptičnom putanjom oko svoje zvijezde. Ovaj slučaj zasigurno nije usamljeni izuzetak, ali će sada svojim primjerom itekako pomoći astronomima u modeliranju i boljem razumijevanju nastanka i razvoja planetarnih sustava uopće.
Inače i sam planet je veoma zanimljiv. Nakon prvih analiza ustanovljena je njegova iznima veličina, ali i sastav. Pa iako je dvostuko veći od Jupitera sadržava samo polovinu njegove mase, te ga slikovito možemo prikazati kao planetu od polistirena. Taj podatak je važan za astronome obzirom da su se veličine i mase pojedinih otkrivenih planeta drugih zvijezda značajno razlikovale od teorijsko-računalnih modela. No, "tigrovi od papira" sada postaju razotkriveni i uklapaju se u naša dosadašnja znanja i objašnjenja planetarnih sustava diljem svemira.

wasp-south
Izgled robotičkog sustava WASP South u JAR (snimio Neven Udovičić za vrijeme ekspedicije AUV u JAR - 2005. godine.)

WASP-17b je sedamnaesta planeta po redu otkrivena od strane WASP mreže. Postoje dva WASP-opservatorija. Sjeverni WASP je smješten na Kanarskom otočju, a južni WASP u Južnoafričkoj republici pri South African Astronomical Observatory (SAAO). U našoj okolini istraživanjima i otkrićima planeta drugih zvijezda veoma se uspješno bave Mađari (HAT-sustav) a u našoj zemlji istraživanja extrasolarnih planeta vrše se korištenjem EXO NEXT sustava pri Vidulini Observatory.

Još o vansolarnim planetama

Vansolarne planete



Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...