Planet nalik Zemlji orbitira oko Proxime Centauri

Proxima b umjetnicki prikaz

Teleskopi (astronomi) Europske južne opservatorije (ESO) u suradnji sa drugim institucijama nedvojbeno su dokazali kako se oko nama najbliže zvijezde (Proxima Centauri) nalazi planet veoma sličan Zemlji. Dugo tražena „Nova Zemlja“ otkrivena je u našem najbližem susjedstvu. Planet nazvan Proxima b orbitira oko svojeg hladnog, crvenog sunca s periodom od 11 dana a na površini postoje temperaturni uvjeti za postojanje vode u tekućem stanju, što je osnov života kakav poznajemo na našem matičnom planetu. Znanstveni rad o tome objavljen je u časopisu Nature od 25. kolovoza. Ovo je svojevrsna prekretnica u istraživanju ekstrasolarnih planeta. Iako nas do Proxime Centauri dijele „samo četiri i pol“ svjetlosne godine ovo je već pokrenulo lavinu ideja o slanju međuzvjezdane sonde koja bi iz blizine ispitala što se to tamo točno događa. Skopčano je to sa danas neriješivim tehničkim pitanjima ALI, kako tehničari kažu, ako je problem tehičke prirode onda to znači samo jedno; Riješiv je! (u neko dogledno vrijeme, op.a.). Web stranica Pale Red Dot mjesecima je pratila događanja i napredak istraživanja oko ovog važnog znanstvenog otkrića. Bile su potrebne tri pune godine mukotrpnog rada od prvih nagovještaja da bi se oko Proxime Centauri „nešto zanimljivo“ moglo nalaziti do potvrde otkrića. Proxima b udaljena je od zvijezde 7 milijuna kilometara a njezina je masa 1.3 puta veća od Zemljine. Iako se ovi parametri ne poklapaju sa Zemljinim imajući u vidu karakteristike Proxime Centauri dolazimo do činjenica kako se otkriveni planet nalazi u „nastanjivoj zoni“. Naravno, ima tu i argumenata protiv potencijalne egzistencije „života“ usljed velike doze zračenja koja pristiže na površinu, klimatskih parametara koji vjerojatno čine da se klimatske zone i razmjena godišnjih doba rasprostiru prema geografskoj širini i stalno su jedna te ista na nekom području a ne kao na Zemlji gdje se godišnja doba izmjenjuju tijekom obilaska planeta oko zvijezde. Proxima b sigurni je cilj narednih istraživanja. Teleskopi na Zemlji i u svemiru koji su trenutno u izradi svoje će osjetnike svakako usmjeravati prema ovom dijelu neba.

Nama najbliža zvijezda i njezin planet u ovom trenutku upravo su pokrenuli lavinu koja će prethoditi međuzvjezdanim putovanjima, najprije robota a kasnije... Svima onima koji se bave istraživanjem svemira sada se po prvi puta međuzvjezdano putovanje čini itekako smisleno i izvjesno.

Marino Tumpić, Vidulini Observatory;

Upravo ulazimo u Star Trek zbilju. Bešumna vrata koja se otvaraju na senzore, trikordere za komunikaciju smo odavno savladali (iako su se prije tridesetak godina činili beskrajno dalekim), trenutno se igramo sa teleporterima i tu smo postigli prve uspjehe. Ionski pogon naše međuplanetarne letjelice danas gotovo redovno koriste na svojim putešestvijama.. Sada preostaje osmisliti pogon koji će dostići desetinu ili petinu brzine svjetlosti a biti će nam potreban i štit za zaštitu od udara međuzvjezdane materije (čak i pojedinih atoma!) u letjelicu tijekom putovanja dalekim svemirom. Davno je napisano kako je stvarnost uzbudljivija i od najbujnije mašte! Otkriće Proxime b mijenja našu percepciju istraživanja svemira!


Pronađena planeta u nastanjivoj zoni oko najbliže zvezde

Ima li života na planeti Proxima Centauri b?

Nastanjiva zona


 

 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 16 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 18 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 18 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 23 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...