Kina je 15. juna 2017. lansirala svoj prvi rendgenski kosmički teleskop za praćenje crnih rupa, pulsara i eksplozije gama-začenja.

Teleskop HXMAT mase 2,5 tone je lansiran raketom-nosačem CZ-4B sa kosmodroma Djiu kuan (Jiuquan), koji se nalazi u provinciji Gansu na severo-zapadu Kine.

8437416157640c181bc9cae3a19c8fc3a85f97ce

Lansiranje kosmičkog teleskopa HXMAT

Pomoću njega, kineski naučnici će analizirati magnetna polja i unutrašnjost pulsara radi boljeg razumevanja evolucije crnih rupa. Teleskop će, takodje, pomoći astrofizičarima u traganju za emisijama gama-zraka i njihovim vezama sa gravitacionim talasima. Konačno, naučnici očekuju da će pomoću teleskopa HXMAT proučavati kako da se pulsari koriste u budućnosti za navigacije medjuplanetarnih aparata u dubokom kosmosu.

Vodeći naučnik projekta HXMAT Žang Čuan Gan je rekao da se nada da će njegov tim otkriti neke principijelno nove aktivnosti crnih rupa, i da će analiziranjem stanja neutronskih zvezda izloženih ekstremnim gravitacionim silama razviti detaljan model zakona fizike koji vladaju u uslovima magnetnih polja ogromnih snaga.

lovac

Kineski lovac na "kosmičke kanibale"

Novi teleskop će tragati za crnim rupama tako što će detaljnim i etapnim skeniranjem Mlečnog puta pratiti aktivnosti nebeskih tela koja emituju X-zrake.

Crne rupe su nevidljivi egzotični nebeski objekti ogromne mase i tako snažnog gravitacionog polja koje usisava materiju iz okolnog prostora i ne dozvoljava čak ni svetlosti da napusti crnu rupu. Budući da ne emituju svetlost, astrofizičari mogu da analiziraju ove "kosmičke kanibale" samo zahvaljajući neobičnom ponašanju drugih nebeskih tela i materije u njenoj blizini. Naime, kada crna rupa krene da svojim snažnim gravitacionim poljem da usisava neku zvezdu, dok njena materija tone u crnu rupu, njeno "propadanje" se ubrzava, a sa njim i zagrevanje. U tom procesu, u kome vladaju zakoni koje astrofizičari decenijama pokušavaju da shvate, dolazi do snažnih emisijama X-zraka, koji kao svojevrsni "samrtni krici" govore o zadnjim vapajima zvezda koje tonu u tamu crne rupe.

U poredjenju sa kosmičkim teleskopima koji su do sada lansirani, kineski aparat HXMAT ima veću detekcionu površinu (2,86m2) i veći energetski dijapazon (20-200 keV), što omogućava bolje tehničke uslove za pronalaženje crnih rupa i neutronskih zvezda koje emituju snažne snopove X-zraka.   

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži