NGC1519

Sa vidljivom centralnom prečkom i razuđenim spiralnim krakovima. Vrlo je usamljena, na udaljenosti od oko 35 miliona svetlosnih godina,. Udaljava se od nas brzinom od oko 1300km/s.

Mid-InfraRed Instrument (MIRI) hvata sjaj međuzvezdane prašine, goriva za buduće formiranje zvezda. Near-InfraRed Camera (NIRCam) hvata svetlost zvezda, čak i onih skrivenih iza ogromnih količina prašine isnimajući emisiju jonizovanih maglina oko mladih zvezda.

Podatke je prikupio PHANGS tim kao deo programa posmatranja u kojem će ST Džejms Veb posmatrati 55 galaksija koje su mapirane pomoću radio teleskopa ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), ST Habl i drugih. Tim ima za cilj da dobije novi, detaljan pogled na to kako se zvezde rađaju, žive i umiru u galaksijama širom Univerzuma. Ovi podaci neće imati ekskluzivni period pristupa, pa će naučna zajednica (i drugi, uključujući širu javnost) odmah pristupiti podacima što će omogućiti brže istraživanje.

NGC 1559 ima masivne spiralne krakove u kojima se obilno formiraju zvezde. Prošarana je sitnim zvezdama. Centar je bogato okružen oblacima vrelog gasa i prašine duž krakova. Ruke su labavo namotane i razlivene sa nekoliko oblasti za formiranje zvezda.

https://esawebb.org/images/potm2402a/

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 13 sati ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 4 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Baš lepo,priuštim!!!!!lp sax 4 dana ranije
 • Miloš Bošković said More
  Ekipa Zvezdobrojci, Vladimir Vlaisavljević. 5 dana ranije

Foto...