Prve slike iz programa u prvoj godini ST Džejms Veb pokazuju tipove galaksija, primere spiralnih galaksija, gravitacionog sočiva i dokaze spajanja galaksija. Naučnici iz programa COSMOS-Veb objavili su slike mozaika koje su početkom januara napravile Vebove NIRCam i MIRI.

GalaksijeMBracic

 

Cilj COSMOS-Veb je da mapira najranije strukture univerzuma i stvori dubok i širok pregled sa milion galaksija. Tokom 255 sati posmatranja, COSMOS-Veb će mapirati 0,6 kvadratnih stepeni neba, otprilike veličine tri puna Meseca, pomoću NIRCam-a i 0,2 kvadratnih stepeni neba sa MIRI.

COSMOS-Veb ima tri osnovna naučna cilja:

- unapređenje razumevanja ere rejonizacije, otprilike 200 000 do 1 milijardu godina nakon Velikog praska;

- identifikaciju i karakterizaciju ranih masivnih galaksija u prve 2 milijarde godina;

- i proučavanje kako je tamna materija evoluirala sa zvezdanim sadržajem galaksija.

Jeihan Kartaltepe, vanredni profesor na Fakultetu za fiziku i astronomiju Rochester Institute of Technologi, ko-vodeći COSMOS-Veba kaže: „Sve je funkcionisalo odlično, a podaci su čak i bolji nego što smo očekivali. Zaista smo naporno radili na stvaranju slika naučnog kvaliteta koje ćemo koristiti za našu analizu, a ovo je samo kap onoga što dolazi.“

„Ovaj prvi snimak COSMOS-Veb-a sadrži oko 25 000 galaksija, zapanjujuće veći broj čak i od onoga na ultra dubokom polju ST Habl“, rekla je Kejtlin Kejsi, vanredni profesor na Univerzitetu Teksas u Ostinu i vodeći istraživač u timu. "To je jedna od najvećih STDžV slika do sada. To je samo 4% podataka koje ćemo dobiti iz kompletnog istraživanja. Kada se završi, ovo duboko polje će biti zapanjujuće veliko i izuzetno lepo."

COSMOS-Veb je najšira oblast koju će STDžV posmatrati u prvoj godini, omogućavajući proučavanje galaksija u širokom spektru lokalnih sredina. Dosadašnje slike pokazuju detalje u poređenju sa onima koje su ranije snimili ST Habl i ST Spitzer.

Mozaici su napravljeni od šest slika snimljenih od 5- 6. januara. Teleskop će snimiti 77 slika, otprilike polovinu polja, u aprilu i maju, a preostalih 69 slika planirano je za decembar 2023. i januar 2024.

„STDžV je dao tako zadivljujuće slike ovog regiona da izvori bukvalno iskaču na svakom malom delu posmatranog neba“, rekao je Santoš Hariš, postdoktorski naučni saradnik na RIT-u. "Ono što se smatralo kompaktnim objektima na osnovu najboljih slika koje smo do sada imali, STDžV zapažanja sada mogu da razdvoje ove objekte na više komponenti, a u nekim slučajevima čak otkrivaju složenu morfologiju ekstragalaktičkih izvora. Sa ovim prvim zapažanjima, jedva smo zagrebali šta nas očekuje sa završetkom ovog programa, sledeće godine.“

Pregled dizajna, implementacije i izgleda COSMOS-Veb-a je dostupan na arXiv-u. https://arxiv.org/abs/2211.07865

Slika: Primer četiri galaksije iz prve epohe posmatranja COSMOS-Veb NIRCam, naglašava opseg struktura koje se mogu videti. Gore levo je spiralna galaksija sa prečkama; gore desno je gravitaciono sočivo, gde masa centralne galaksije uzrokuje rastezanje svetlosti udaljene galaksije u lukove; dole levo je obližnja galaksija sa školjkama materijala, što sugeriše da se spojila sa drugom galaksijom u prošlosti; dole desno je spiralna galaksija sa prečkama sa nekoliko nakupina aktivne formacije zvezda.

Izvor: https://phys.org/.../2023-03-images-james-webb-space...

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 

 


Komentari

 • dragant said More
  Venera. Najsjaniji objaketa na nebu... 6 sati ranije
 • Ljubomir said More
  -
  - Venera. - O tome sam javio u clanku:... 16 sati ranije
 • Lale said More
  Koja je to najsjanija zvezda ili planeta... 1 dan ranije
 • janja91 said More
  :) divno, smeh i astrnomija, divno,
  ... 1 dan ranije
 • dragant said More
  Sobzirom da je sve daleko od Zemlje, pa... 3 dana ranije

Foto...