Ovo je današnja (13.2.2023.) Slika tjedna s ESA-inog sajta Svemirskog teleskopa Hubble. Druga i treća priložena slika su detalji prve u punoj veličini. Prema crvenom pomaku jedne od njih, svjetlo iz tih triju galaktika je do nas putovalo oko 1 milijardu godina. 

[Izvorni naslov ("Galactic Crash Course") je dvostruka igra riječima, efektna, ali sumnjive opravdanosti. Sudarna putanja, na kojoj se nalaze sve tri galaktike, u engleskom je "collision course" ("I'm a rocket ship on my way to Mars on a collision course"). "Crash Course" je sažeti tečaj (poduka), kojim se nastoji prenijeti puno znanja u malo vremena ("It's a crash course for the ravers").]

Kratki kurs sudaranja za galaktike

Sudari

U središtu pozornosti na ovoj slici koju je snimio NASA/ESA-in Svemirski teleskop Hubble, spektakularna je trojka međusobno stapajućih galaktika u zviježđu Volara. Te se tri galaktike nalaze na sudarnim putanjima i one će se uskoro povezati u jednu, veću galaktiku. Dok taj proces traje, one svojom gravitacijom jedna drugoj izobličuju spiralnu građu. Lijevo od njih spokojno ledbi jedna s njima nepovezana galaktika, a na slici su vidljivi i zamrljani oblici puno udaljenijih galaktika u pozadini.

Ovaj trio u sudaru, poznat astronomima kao SDSSCGB 10189, razmjerno je rijedak primjer takve kombinacije triju velikih, zvjezdorodnih galaktika, koje jedna od druge nisu udaljene više od 50 tisuća svjetlosnih godina. I dok to može zvučati kao sigurna udaljenost, kada su galaktike posrijedi, to je prilično tijesno! Naše galaktičke susjede su puno udaljenije: od Andromede, nama najbliže velike galaktike, dijeli nas više od 2,5 milijuna svjetlosnih godina.

Ovo je promatranje osmišljeno tako da pomogne astronomima shvatiti porijeklo najvećih, najmasivnijih galaktika u svemiru. Te galaktičke orijaše nazivamo "najsjajnije galaktike u jatu" (engl. Brightest Cluster Galaxies (BCGs)), a - kao što im ime i sugerira - one su najsjajnije galaktike u svojim galaktičkim jatima. Astronomi pretpostavljaju da BCG-e nastaju (tj. rastu) stapanjem velikih, plinom bogatih galaktika poput tih na slici. Oni su stoga usmjerili Hubbleove WFC3 i ACS-u kako bi galaktičku trojku proučili do najsitnijih detalja i tako rasvijetlili proces koji stoji iza nastanka najmasivnijih galaktika u svemiru. (BCG-e su eliptične galaktike. Ova slika je kompozit sastavljen od pet Hubbleovih fotografija, snimljenih u valnim duljinama od 275, 475 i 814 nanometara. Prim. prev.)

ESA/Hubble & NASA, M. Sun

Velika slika: https://cdn.spacetelescope.org/.../large/potw2307a.jpg

https://esahubble.org/images/potw2307a/

 

Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 8 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 17 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...