Kombinacijom optičkih moći Svemirskih teleskopa Habla i Spicera i “gravitacionih naočara” snimljena je mala, udaljena galaksija SPT0615-JD.

Ova drevna, embrionalna galaksija je već postojala kada je svemir bio star samo 500 miliona godina. Iako su već viđene druge galaksije iz ovog vremena, kao crvene tačke, nije se imala jasna slika o njima zbog njihove velike udaljenosti od Zemlje. Gravitaciono sočivo je ovoga puta omogućilo da se uhvati jasnija slika jedne od njih.

pia2207916
Gravitaciono sočivo se javlja kada gravitacija masivnih objekata zakrivljuje prostor i pretvara ga u džinovski kosmički objektiv, što dovodi do toga da udaljeni zaklonjeni i nevidljivi objekti iz pozadine postaju vidljivi. U toku proučavanja galaktičkog jata SPT-CL J0615-5746, Habl i Spicer su naišli na malu, udaljenu galaksiju. Pošto je galaksija SPT0615-JD locirana iza galaktičkog jata, istraživači su pomoću njegovog gravitacionog sočiva mogli da vide mnogo više detalja u ovoj galaksiji nego što bi inače to bilo moguće. Gravitaciono sočivo iskrivljuje izgled galaksije pa se slika pojavljuje kao blago zakrivljena linija.

untitledgs1

Istraživači već dugo koriste gravitaciona sočiva za otkrivanje galaksija koje se ne mogu otkriti standardnim teleskopima. Brett Salmon, postdoktorski istraživač Instituta za svemirski teleskop i vodeći autor studije, u saopštenju za javnost kaže: “Nijedna druga galaksija na tako velikoj udaljenosti ne pruža toliko informacija kao ova. Analizirajući efekte gravitacionog sočiva na slici ove galaksije, možemo odrediti njenu stvarnu veličinu i oblik.“

Preliminarna procena Salmona, na osnovu Hablovih i Spicerovih podataka, govori da je snimljena galaksija iz vremena od pre 13,3 milijarde godina, oko pola milijarde godina nakon Velikog praska. Njena masa je jednaka 3 milijarde solarnih masa, što je otprilike 1/100 mase Mlečnog puta. Zauzima prostor od preko 2 500 svetlosnih godina ili polovinu prostora koji zauzima satelitska galaksija  naše galaksije Mali Magelanov oblak. Prečnik Mlečnog puta je 100 000 svetlosnih godina. Ovakve karakteristike čine je arhetipskim primerom drugih mladih galaksija koje su nastale ubrzo nakon Velikog praska.

Identifikacija ovih galaksija pomoću Habla je teška ali moguća. Očekuje se da će NASA-in svemirski teleskop James Vebb sa svojim naprednim spektroskopom omogućiti astronomima da proučavaju daleke galaksije u mnogo finijim detaljima, pružajući više uvida u stvaranje ranih zvezda i galaksija.

Izvor: Astronomy

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...