Astronautika: misije

tianlong3 sklapanje

Trebao je to biti samo statički test raketnih motora...

Danas u posljepodnevnim satima po našem vremenu, privatna kineska tvrtka „Space Pioneer“ vršila je planirana statička testiranja raketnih motora na svojoj novoj raketi „Tianlong-3“. Sve je upućivalo na još jedan od uobičajnih inženjerskih radnih zadataka, sve do trenutka kada se stvar otela kontroli.

Suprotno pisanju većine naših i inozemnih medija, nije se radilo o otkazu  rakete u redovnoj misiji tijekom polijetanja, neki su mediji čak i dodali kako nema povrijeđenih na tlu „jer da su vlasti pravovremeno evakuirale dio stanovništva obližnjih naselja“.

Istina je kako se na ispitnom poligonu neposredno pored grada Gongyi u provinciji Henan dogodila gotovo jedninstvena situacija. Inženjeri „Space Pioneer“ tvrtke izvršili su paljenje i statički test prvog raketnog stupnja rakete Tianlong-3. U skoroj budućnosti višestruko koristivoj raketi, pandama američkoj raketi Falcon-9. Ono što je uslijedilo nakon nominalnog početka rada svih devet raketnih motora nitko nije očekivao. Raketa je potrgala sigurnosne kopče i podignula se s raketne rampe te krenula uvis. Nakon petnajstak sekundi leta došlo je do zastoja i prekida rada nekih od motora a zatim i do eksplozije u raketnom odjeljku. Izgubivši potisak raketa se okrenula bočno te krenula nazad ka tlu. Niti minutu nakon neželjenog lansiranja sve je završilo ogromnom eksplozijom i na sreću bez ljudskih žrtava. U rezervoarima je bilo goriva za nekoliko minuta rada motora, test je imao za cilj ispitati sve parametre rada kao u stvarnom misiji. Puka je sreća da raketa nije skrenula na gradska područja gdje bi sigurno bilo podosta žrtava.

Tianlong-3 je dvostupanjska raketa,  startne mase 590 tona, promjer tijela 3.8m, visine nešto preko 70m. Sposobna je u nisku Zemljinu orbitu postaviti teret od 17.000kg. 

Pored ovog nesvakidašnjeg neželjenog lansiranja, pomalo nalik na polijetanje onomad mladog aviomehaničara sa engleskim lovačkim avionom BAC Lighting u krug oko aerodroma, ovu raketu tek čeka svijetla i frekventna budućnost lansiranja velikog broja letjelica u Zemljinu orbitu.

t31

t32

t33

t34 eksplozija na tlu

 

 


Komentari

  • Astronomski magazin said More
    Na žalost Duca NIJE uspeo da navede NI... 1 dan ranije
  • marino1 said More
    Na TG kanalima publicirani su video... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ovde ima snimak leta i eksplozija... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Zaista neverovatan događaj. Za... 2 dana ranije
  • miljijana94 said More
    bravo, bravo, bravo, bravo, bravo,... 2 dana ranije

Foto...