lp shematski kratko

Nepotrebna rasvjeta oko nas

Svjetlosno zagađenje je svaka emisija EMS u području vidljive svjetlosti koja izlazi iz okvira područja kojeg je potrebno osvijetliti. Bilo da je riječ o neadekvatnim (neekološkim) armaturama koje svjetlost rasipaju u nedozvoljenim, svim, smjerovima, bilo da se radi o njihovom nepravilnom postavljanju i usmjeravanju, odnosno kombinaciji oba ova uzroka.

Republika Hrvatska pravno je definirala umjetnu noćnu rasvjetu bilo da ona proizilazi iz djelokruga rada općina, gradova, tvrtki, cesta.., ili od strane fizičke osobe, pravno gledano. Pripadajući Pravilnici Zakonu o svjetlosnom onečišćenju jasno i nedvosmisleno propisuju „pravila igre” kao i žestoke sankcije za prekršitelje. 

Na Poluotoku se unazad više od dvadesetak godina aktivno vrši edukacija o problematici svjetlosnog zagađenja kao i o itekako isplativim varijantama riješenja problematike. Pravilnici i Zakon su u tom smilslu dali legislativni obol edukaciji, baš za one „nepopravljive”.

Dio danas postojeće javne i privatne rasvjete u većem ili manjem obimu nastoji se „držati” izvan dosega zakonskih sankcija. U bliskoj budućnosti posla će u tom sektoru biti poprilično. Trebati će skinuti popriličan broj armatura (rasvjetnih tijela) koje su nepotrebne i/ili potpuno nedozvoljeno postavljene. Temperature i boje LED žarulja često nisu usklađene s Pravilnicima i Zakonom, veći dio njih trebati će zamijeniti (istini na volju moramo reći kako se posljednji val svjetlofikacije proveo artiklima koji su „provučeni” u minut do Pravilnika).

lp VO q

Čini se kako će najveći posao, i onaj edukacijski ali i onaj sankcionirajući utemeljen na Zakonu, biti u sferi privatnih objekata, često kod fizičkih lica. Kako to sve detektirati, upozoriti, pronaći riješenje ili jednostavno „opaliti papreno po novčaniku” (za one „najpametnije”)?!

Danas u eri interdisciplinarne senzorike, fuziranju podataka s zemlje i iz svemira, korištenjem baza podataka i programskog paketa za obradu istih možemo nepobitno detektirati i analizirati stanje svjetlosnog zagađenja ama baš na svakom pedlju naše Domovine, sve to unazad desetak, pa i više godina!

Evo primjera; 

Nedaleko robotičkih uređaja R2-D2 i C-3PO, za opažanje nebeskih pojava i objekata pri Vidulini Observatory postavljena je (2022.) nepotrebna rasvjetna armatura s LED žaruljama. Pogledajte razinu povećanja svjetlosnog zagađenja koje je detektirano satelitima iz svemira. Obzirom ista ometa astronomska istraživanja, ne udovoljava Pravilniku, to se prema općini Žminj podnosi Zahtjev za uklanjanje iste. Ne sumnjamo kako će se općina odazvati i riješiti problematiku, naročito imajući u vidu kako je upravo u općini Žminj prije dva desetljeća potpisana prva peticija protiv svjetlocida u Domovini, ali i šire. Znatno ozbiljniji problem predstavljaju nove kuće za odmor i njihova skroz nelegalna noćna rasvjeta. O tome u narednom članku, ujedno i kako primjer kako da riješite neželjenu svjetlosnu invaziju u prostor Vašeg dvorišta, spavaće sobe, eko-staništa.

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Sve su to važne i zanimljive teme.... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Hm,  vakcinacija i nuklearke, čini se... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Bez obrazloženja prestao je da se... 3 dana ranije
  • Lazar said More
    Zašto nema novih članaka od Draška... 4 dana ranije
  • polux11 said More
    "Godine 1958. pojavio se Blišov... 4 dana ranije

Foto...