Aerosolnii filamet lijepo vidljiv golim okom

IMG 20240501 092014 777

Aerosol i sitne pješčane čestice s Afričkog kontinenta atmosferskim putem redovno posjećuju i naše krajeve. Manjim ili većim intenzitetom oplakuju cijeli Europski kontinent, protežu se skroz na bliski istok i dalje u Perziju, na drugu stranu dostižu sve do istočne obale sjeverne Amerike. Mehanizam zračnih strujanja poradi kojeg su naši automobili, terase, krovovi isprljani zlatno-smeđim tragovima „Saharskog pijeska“ nije novovijekog podrijetla, za razliku od njegove medijske eksponiranosti. Nekada su to bile prljave kiše a danas su to Saharske kiše. 

Ukoliko bismo bili sarkastično-ironični mogli bi reći kako  “stara, dobra, demokratska Europa“ i dan danas krade Afriku, uzimajući i pijesak. Sjećate se fotomontaža (zasad samo fotomontaža) praznih soba kolonijalističkih muzeja i pitanja što one predstavljaju!? Odgovor je; to su kolinijalistički muzeji nakon povratka otetih dobara tamogdje oni zaista pripadaju.

IMG 20240430 200002

IMG 20240501 091942 203

No, vratimo se s filozofskog moraliziranja u stvarnost. Jučer, srijeda 30.04.2024., tijekom sutona  s prekrasnog Lungomarea, Pulskog obalnog bisera koji se potiho segregira  od svih nas, običnih, ljudi, jasno se vidio oblačni Saharski pješčani filament. Početak mu je bio negdje u liniji Rovinj-Venecija s protezanjem u smjeru jugozapada, na tridesetak kilometara od naše obale, posred Jadranskog mora. 

Koloritni suton pozicioniran na sjeverozapadu, nastavljao se jasno izraženom „prljavo-smeđom“  (dobro, ako ljepše zvuči pročitajte kao; „prljavo-zlatnom“) filamentno-oblačnom tvorbom do u nedogled ka jugozapadu. Nakon zalaska Sunca ukazala se i tamna sjena istog na višljim, običnim, oblacima. Bilo je zanimljivo pratiti tijekom sat vremena ove atmosferske igre boja i oblika, svjetla i sjene. Afrički aerosolni oblak mirno je plutao u atmosferi na oko 1000mnv, do su naši uobičajni oblaci bili pozicionirani nešto višlje. Fotografije snimljene mobitelom ni izbliza ne dočaravaju prizor kojeg vide ljudske oči i um. To je nalik predivnim azurno-plavim bojama na nebu koje nikada ne ispadnu tako zamamne na fotografijama. Krešendo cijele priče autoru teksta priredila su dva dupina igrajući se u mirnom moru tik do obale. Suton, pijesak, aerosol, oblake, dupine dolaskom tmine zamijenile su zvijezde. Ovakva markantna, statična predstava vrlo je rijetka za opažanje. Dogodila se poradi ujednačenih zračnih strujanja po pravcu i visini koja su omogućila njezino formiranje. Cijela ova „kompozicija“ tijekom noći i danas tijekom dana premiješta se dalje ka Otrantskim vratima put Grčke, Cipra, Turske.

IMG 20240501 092006 644

Za kraj, kako pijesak može „stajati“ u zraku? Pa nije baš da pijesak onakav kakav zamišljamo držeći šaku pijeska na plaži propuštamo kroz prste. Čestice koje nam dolaze a Afričkog kontinenta znatno su sitnije, doslovce aerosol. Iako su znatno manje od zrnaca pijeska na plaži one su iznimno abrazivne te tijekom dužeg vremena izlaganja mogu prouzročiti štete na tehničkim tvorbama (filteri zraka i motori s unutrašnjim izgaranjem, lopatice kompresora avionskih motora..) ali i uzrokovati probleme dišnih organa kod čovjeka i životinja. Listovi biljaka i stabala također nisu imuni na veće koncentracije takve, slijepljene materije na njima (otežana fotosinteza).

IMG 20240501 092010 432

Pri pranju metalnih ljubimaca nije naodmet koristiti veće količine vode, veoma lagano pritiskajući spužvu na lak automobila pri pranju. Naglašavamo, čestice koje nam dolaze zrakom nepravilnog su oblika, jako oštrih rubova. Vremenom će pri neopreznom pranju ostaviti tragove na laku automobila. Kako se to može manifestirati? Ima vlasnika automobila koji svoje nove ljubimce poliraju kako bi izgledali još ljepše, kao „veći Papa od Pape“. Kod presijavanja na Suncu jasno se vide tragovi poliranja (ili četki za strojno pranje), danak manjka edukacije.

Ukoliko ste propustili Saharsku epizodu ne brinite, dolaziti će nove i nove..

IMG 20240501 092014 777


Komentari

  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 2 dana ranije
  • Boris Saksida said More
    Hehe,eto našeg i vašeg... 4 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    U početku sam je pratio, posle sam... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Da, svi su "približno toliko" sa... 6 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Broj milijardera ubrzano raste, ali ni... 6 dana ranije

Foto...