Najpoznatiji i najpopularniji graditelj teleskopa među amaterima, Džon Dobson, umro je 15. januara u 98-moj godini života. Širom sveta poznat je po svojoj montaži za teleskope koja po njemu i dobila ime. Vodio je tih, miran i vrlo neobičan život.

JohnDobson2002  
Džon Dobson, 1915-2014  

Džon Dobson (John Dobson) se rodio 1915. u Pekingu gde je njegov deda po majci bio osnivač danas čuvenog Pekinškog univerziteta. Bilo je to 1889. Porodica Dobson se vratila u SAD i nastanila u San Francisku 1927. U tom gradu Džon Dobson će provesti najveći deo svog života.

Nakon što je diplomirao na UC Berkeley sa diplomom hemičara (1943), bavio se svim i svačim, čak i modernim plesom. Zatim je postao monah.

To sa njegovim monaštvom bilo je posebno interesantno jer je on zapravo bio ostrašćeni ateista. U to vreme (1944) već se interesovao za tajne univerzuma, a nekako s tim u vezi bilo je i njegovo pohađanje predavanja Vedanta, jednog od šest sistema indijske filozofije koja je propovedala apsolutno jedinstvo svih bića. Ta filozofija mu je, govorio je, otkrila svet koji nije ranije poznavao. Uskoro se pridružio društvu Vedanta i zatim proveo 23 godine u manastiru društva u kome mu je dužnost, između ostalog, bila da izučava astronomiju u skladu sa učenjem svog monaškog reda. A kako taj posao nije išao bez teleskopa te se Dobson dao na izradu ovih instrumenata.

Pošto, kao monah, nije imao, niti smeo da ima svoju imovinu teleskope je pravio od svega i svačega što bi dobijao ili nalazio i u tome je pokazao veliku umešnost. Kažu da je vadio novčiće iz fontana da bi skupio nešto para za materijal. Teleskope je pravio i potom poklanjao, da bi svojim instrumentima sam bolje spoznao univerzum, a delimično da bi druge zainteresovao za astronomiju. Problem je bio što pravljenje teleskopa nije bilo sasvim u skladu sa pravilima manastira pogotovo što je on taj posao toliko srčano i strasno radio da ga je posao odvlačio od ostalih njegovih zaduženja. Zato je teleskope često radio krišom i noću. Da ne bi šumom privukao pažnju ostalih redovnika satima je brusio ogledala u kadi vode. Sve to se okončalo time što je, nakon 23 godine bio zamoljen da napusti manastir.

Dobson nikad svoju montažu nije patentirao. Govorio je kako bi to bilo kao kada bismo ponovo izmislili šolju. „Mi sve vreme imamo šolje i ako pokušate da patentirate šolju sa drškom – ne možete“. Sem toga, njegova misija je bila da napravi što više teleskopa i učini njihovo pravljenje što jednostavnijim, pa bi patentiranje bilo nešto sasvim suprotno od takve misije. Shodno toj svojoj misiji postavljao svoj teleskope po ulicama među šetačima, po parkovima i trgovima i pokazivao prolaznicima nebeske čari i usput davao savete za izgradnju teleskopa.

Džon Dobson je osnivač San Francisco Sidewalk Astronomers (mi bismo rekli: astronomi trotoara, ili ulični astronomi). Asteroid 18024 otkriven 20. maja 1999. dobio je ime Dobson u čast Džona Dobsona.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...