KlajdTomboKlajd Tombo

(Clyde Tombaugh 1906-1997)

Klajd Tombo se rodio 4. februara 1906. u siromašnoj porodici na jednoj farmi u blizini Stritora u državi Ilinois, SAD. Jedne vedre noći 1918. Klajdov stric Li, inače astronom amater, pokazao je svom nećaku Mesec kroz teleskop koji je sam napravio. Klajd je bio oduševljen slikom koju je video. Imao je dvanaest godina i rešio je da postane astronom.

Tako počinje priča o jednom od velikana američke astronomije. Klajd je od tog doba vodio jednostavan život. Preko dana je išao u školu i pomagao roditeljima na farmi, a noću je osmatrao nebo i čitao sve astronomske knjige do kojih je uspeo da dođe. Tolika oduševljenost astronomijom imponovala je stricu i Klajd je uskoro dobio stričev teleskop. Zatim sledeće godine stric mu poklanja i drugi teleskop.

1922. porodica Tombo, u potrazi za boljim životom, preselila se u zapadni Kanzas. Ipak i dalje su bili siromašni i Klajd nije imao sredstava za koledž, tako da se njegovo dalje obrazovanje zasnivalo na onom što je samoinicijativno čitao i proučavao. Do 1928. sam je napravio tri teleskopa od 8, 7 i 9 inča. Novembra te godine pažljivo je posmatrao Mars i Jupiter i svoje opažanje preneo na više crteža. Kako je želeo da proveri ispravnost ovih crteža poslao ih je Lovelovoj opservatoriji sa molbom za mišljenje. Ova opservatorija se tada već pročula po izučavanju planeta, posebno Marsa.

Decembra 1928. Klajd Tombo je dobio odgovor iz Lovelove opservatorije. Pismo je bilo kratko i sadržalo je, pored komplimenata za crteže, poziv Klajdu da postane pomoćnik u opservatoriji.

Klajd je bez premišljanja prihvatio poziv, a naišao je i na razumevanje kod roditelja. I tako je Klajd u vagonu druge klase, sa kartom u jednom pravcu (nije imao novac za povratnu kartu) prevalio put od blizu dve hiljade kilometara i 15. januara 1929. obreo se u Flagstafu, u čuvenoj Lovelovoj opservatoriji.

Klajd je nakon obuke u radu na opservatoriji dobio zadatak da snima određene delove neba i zatim traga za do tada nepoznatom planetom kojoj je još Lovel dao "radni" naziv planeta X.

Posao je bio mukotrpan i iscrpljujući. Trebalo je blink mikroskopom pregledati stotine, zatim i hiljade foto ploča od kojih je svaka imala 160 000 zvezda, u proseku.

Ipak, 18. februara 1930. Klajd Tombo je poredeći snimke koje je načinio 21, 23, i 29. januara uočio sitnu tačku koja se blago pomerala po nebu. Bila je to nepoznata planeta X koja će nešto kasnije dobiti naziv Pluton. Vest o otkriću nove planete objavljena je 13. marta 1930.

Nakon ovog otkrića Klajdu su bila otvorena vrata za nastavak školovanja. Završio je koledž i odmah dobio stipendiju kanzaskog univerziteta (1932). 1939. postao je magistar astronomije, a zatim se ponovo vratio u Lovelovu opservatoriju i posvetio traganju za desetom planetom. Proveo je oko 7000 časova uz blink mikroskop, proučio 90 miliona zvezdanih likova, pronašao je jednu kometu, stotine asteroida, 1807 promanljivih zvezda i 29 548 galaksija, ali novu planetu nije otkrio.

Klajd Tombo je napustio ovaj svet 17. januara 1997. U devedesetoj godini. Njegovo telo je kremirano, a deo pepela je 2006. godine stavljen u svemirsku letelicu Novi horizonti, sa naptisom Ovde su ostaci amerikanca Klajda V. Tomba, pronalazača Plutona i "treće zone" Sunčevog sistema.


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 3 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...