datumiAKL

AKL21

ASTRONOMSKI KAMP «Letenka 2021» 

od 08. do 11. jula. 


Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N


Ko dolazi, koga očekujemo | Program  | SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU


Mada toga nismo svesni često smo zasuti zracima svemira. Neke od tih zraka uspešno blokira naša atmosfera što je za nas i čitav živi svet dobro, jer inače ne bismo postojali, ali drugi su prodorniji i prolaze ne samo kroz nas nego kroz sve, pa i celu planetu. Bukvalno.

zracenje
CC BY 2.5, Veza

To nekim fizičarima smeta i oni se dovijaju na razne načine da te zrake izbegnu. Kako? Pa o tome je reč u ovom predavanju.

Na Departmanu za fiziku u Novom Sadu, nalazi se fina, zapravo odlična laboratorija za fiziku i u njoj se svakodnevno fizičari eksperimentatori bore sa zračenjima koje im ometa dublji pogled na temelje prirode...

JKnezevic akl 2020 Dr Jovana Knežević sa Departmana zafiziku Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu će nam o svemu ovome govoriti i odgovarati na pitanja onih koji žele da znaju više
   
Evo šta o zračenju kaže Vikipedija:

Zračenje je proces u kome energetske čestice ili energetski talasi putuju kroz vakuum, ili kroz materiju koja nije neophodna za njihovo prostiranje. Talasi samog medijuma, kao što su vodeni ili zvučni talasi, obično se ne smatraju zračenjem u ovom smislu.

Zračenje se može podeliti na jonizujuće i nejonizujuće zračenje u zavisnosti od toga da li jonizuje okolnu materiju. Izraz zračenje se obično kolokvijalno primenjuju samo na jonizujuće zračenje (kao što su iks zraci, gama zraci), ali izraz se može primeniti takođe i na nejonizujuće zračenje (radio talasi, mikrotalasi, toplotu i vidljivu svetlost). Čestice ili talasi zrače (tj. putuju u svim pravcima) od izvora zračenja. Ovaj aspekt je doveo do sistema mera i fizičkih jedinica koje se mogu primeniti na sve tipove zračenja. Pošto se zračenje širi kako kako prolazi kroz prostor, a njegova energija se održava (u vakuumu), snaga svih vrsta zračenja je obrnuto srazmerna kvadratu rastojanja od izvora.
Itd.


JOŠ na programu:

Veštačka inteligencija: prirpemite se za tribinu kampa

AKL 2021: Šta znate o SANU?

Veštačka inteligencija: prirpemite se za tribinu kampa

PROGRAM AKL 2021



Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. (neki članci treba da se ažuriraju, biće ustkoro). U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Autobuski prevoz - nema!
English
 
 
 

radanT

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...